Românii care lucrează de acasă în pandemie se mută de la oraș la țară. Cât plătesc pentru o locuință

08-12-2020 18:11


De la începutul pandemiei, teama de aglomeraţie şi dorinţa unui trai mai sănătos i-au făcut mai ales pe cei care lucrează de acasă să-şi caute locuinţe noi şi să se mute la ţară.

Preferate sunt casele tradiţionale, chiar dacă necesită renovări. Şi cei care au rămas la ei acasă au investit mai mult în amenajări, astfel că magazinele de bricolaj raportează vânzări mai mari cu 30% în ultimele 6 luni.

Ioana a locuit 15 ani în Bucureşti, însă din luna iulie s-a mutat în locurile natale, la poalele Făgăraşului, într-o casă la ţară. Şi-a amenajat întreaga locuinţă în stil tradiţional. Soţul ei lucrează de acasă, iar ea are grijă de copil.

Ioana Cristian: "Aer curat! Natură! Nu mai avem nevoie de trafic, stres, nervi, totul pe fugă, o viaţă alergată. Aici ai timp să simţi tot! Să trăieşti! Pandemia a venit la fix. A coincis foarte bine decizia noastră de a ne muta."

Alexandra din Cluj-Napoca a cumpărat în luna mai împreună cu iubitul ei o casă veche în judeţul Mureş, iar acum o renovează.

Alexandra Paap: "Eşti mai mult afară decât în casă, mai ales cum cu pandemia că am fost închişi în casă, să fim serioşi, cât de mult te poţi bucura de un balcon?"

Şi aceasta familia a renunţat anul acesta la viaţa din Capitală pentru traiul la ţară. Din cartierul Berceni s-a mutat tocmai în Ciugud, judeţul Alba.

Eugen Miroiu: "Stăteam pe o stradă foarte aglomerată, cu vecini de toate naţionalităţile. Aici lucrurile stau cu totul altfel, adormim la 22. În Bucureşti ne prindea ora 1, credem noi din cauza aerului."

Producătorii de materiale de construcţii şi magazinele de profil spun că au avut mai mulţi clienţi în ultimele luni. Cele mai căutate produse sunt cele de izolaţie termică şi de amenajări interioare.

Tiberiu Constandache, operator magazin de construcţii: "Da, au fost creşteri de 20-30, la cam ambsolut toate produsele pe prafuri, ghips carton, compartimentare OSB, izolaţie, parchet, gresie."

Forin Florea, administrator firmă materiale de construcţii: "După perioada aceea de izolare, foarte mulţi oameni au înţeles că este mai bine să stai la curte ca să poţi să ai mai mult spaţiu. A crescut cererea pentru căsuţe mici în detrimentul apartamentelor cu 2-3 camere."

Şi agenţii imobiliari au observat că familiile tinere caută mai mult decât până acum gospodării ţărăneşti pe care să le renoveze.

David Coman, agent imobiliar: "S-a văzut o majorare a oamenilor care vor să cumpere case, din cauza situaţiei actuale, unul din principalele motive ar fi siguranţă, dar şi bineînţeles şi spaţiu."

Preţurile caselor pornesc de la 40.000 de euro şi pot ajunge la 150.000 de euro dacă au toate utilităţile, acces la internet şi se afla aproape de un oraş mare.

Tags: case la tara,


VIDEO PROTVPLUS.RO