Gripa sezonieră evoluează. Sunt tot mai mulți bolnavi și doar 8% din populație e vaccinată

Ultima actualizare: 25-01-2020 20:38

În țară, după două zile în care școlile și majoritatea instituțiilor publice au fost închise, multe familii au ieșit prima oară din case pentru a merge direct la spital!

Gripa sezonieră evoluează, conform așteptărilor medicilor, într-o țară în care doar 8% din populație a fost vaccinată.

Ce-i drept, stăm mai bine că anul trecut, când la sfârșit de ianuarie erau de 10 ori mai multe decese. Din nefericire, în lipsa unei campanii naționale de informare, mulți se expun inutil.

De la bebeluși de o lună, care abia mai pot să respire, până la preșcolari și elevi, toropiți de febră și istoviți de așteptare, toți riscă să dea mai departe ce au luat de la alții.

Unii părinți au venit direct la urgențe, fără să încerce, măcar câteva ore, remedii simple: un ceai cald cu lămâie și miere sau un sirop împotriva durerii.

Jumătate dintre testele rapide, făcute într-o cameră de gardă, arată prezența unei tulpini gripale. Aproape toți copiii ajunși la urgențe sunt nevaccinati sau vaccinați incomplet.

Sandra Alexiu, medic de familie: „Ca să fim siguri că nu vom avea o epidemie de gripă, acoperirea vaccinală trebuie să fie de minimum 70%. Este de 8% la sută anul acesta în România, când vaccinarea a fost ceva mai intensă”.

Elena Busoiu, farmacist: „Am avut cu termen de valabilitate până la finalul lunii ianuarie. S-a terminat ce am avut pe stoc, producătorul spune că nu vom mai primi”.

În plus, cei mai mulți dintre adulți cer măști doar pentru copii, nu și pentru ei înșiși.

Opt copii au murit de gripă în sezonul trecut, însemnând 4,2% din totalul deceselor la persoane care nu aveau neapărat alte boli, înaintea contaminării cu virusul gripal.

Evident că statistica nu înseamnă nimic dacă e în pericol copilul tău. Iar în lipsa unei variante accesibile și rapide de protecție prin vaccinare, singură metodă e prevenția.

Purtați asemenea măști când mergeți în locuri aglomerate, mai ales în spitale. Un studiu arată că, în medie, ne atingem nasul, gura și ochii de 23 de ori pe oră. Iar acestea sunt porțile de intrare ale virusului în organism.

De luni, puteți cere medicilor de familie să va treacă pe lista suplimentară de vaccin injectabil, chiar dacă dozele promise de Ministerul Sănătății sunt, în prezent, încă în depozitele producătorilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO