Proiectul ambitios care isi propune sa formeze profesorii viitorului. Solutia gasita de un ONG la problemele din invatamant

Dată publicare: 23-05-2014 19:18
Dată actualizare: 26-05-2014 07:10


Tinerii entuziasti care vor sa lucreze in invatamant sunt sprijiniti de un ONG care isi propune sa formeze o noua generatie de profesori.

Dascalii vor fi motivati sa ramana la catedra, cu salarii mai mari. Daca vor fi repartizati in mediul rural, vor avea si cazare gratuita.

Una dintre scolile la care vor ajunge profesorii ar putea fi cea din comuna Araci, judetul Covasna, unde invata 560 de copii. Localitatea este departe de orice oras, asa ca profesorii nu se inghesuie sa lucreze aici.

"Profesor de fizica, limbi straine, engleza, muzica, in total 15 oameni daruiti sufleteste ar fi bineveniti in scoala", a spus Szilard Dullo, directorul scolii gimnaziale "Romulus Cioflec" din Araci.

Asociatia va selecta 30 de tineri, indiferent daca au absolvit sau nu modulul psihopedagogic, care vor sa schimbe ceva in invatamantul romanesc. Pe langa salariul de baza, ei vor primi burse, pachete medicale, laptop-uri sau telefoane mobile si, in unele situatii, chiar si cazare sau transport gratuit.

Candidatii vor urma un curs dupa model american, timp de sase saptamani, dupa care vor fi repartizati in scoli.

Silvia nu are pregatirea necesara pentru a fi profesor calificat, asa ca i s-a oferit un post de suplinitor de limba romana.

"Pentru ca nu aveam studiile pedagogice necesare, m-am reapucat de facultate, ceea ce ar fi insemnat ca in trei ani de zile as fi putut sa predau si cand am vazut ca 'Teach for Romania' imi ofera ocazia sa predau de acum din septembrie am zis wow", a spus Silvia Patrascu.

Si Lucia, o tanara care a lucrat pana acum in resurse umane, vrea sa devina invatatoare.

"Imi doresc sa schimb modelele pe care le au copii in ziua de astazi", a spus Lucia Radu Simon.

"Inital imi era teama ca as putea fi repartizata foarte departe de Bucuresti, insa mi-am dat seama ca beneficiile sunt mult mai mari", Denisa Dan, candidata.

Motivati de rata scazuta a promovabilitatii din ultimii ani, initiatorii proiectului incearca sa atraga in invatamant cat mai multi tineri dedicati si cu dorinta de schimbare.

"Teach for Romania doreste sa abordeze problema inechitatii in educatie. Ne referim la anumite categorii de oameni care au oportunitati reduse de viata", a explicat Aura Stan, director recrutare si selectii.

Programul se va desfasura in primul an in Muntenia si Oltenia si este sustinut de Ministerul Invatamantului si The Romanian American Foundation.


VIDEO PROTVPLUS.RO