Procesiuni de Florii în orașele din toată țara. Semnificația sărbătorii

Dată publicare: 01-04-2018 07:31
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


A fost duminica Floriilor, sărbătoare importantă pentru ortodocşi care de mâine vor intra în Săptămâna Patimilor. La Bucureşti, Timişoara şi Galaţi, sute de oameni, însoţiţi de preoţi, au pornit într-o procesiune impresionantă pe străzile din oraş.

Cu ramuri de sălcii în mâini, au ascultat slujbele, și s-au pregătit sufletește pentru Săptămâna Patimilor. Apoi, cei care poartă nume de flori și-au deschis casele pentru rude și prieteni.

Cu o umbrela și un mănunchi de crenguțe verzi în mâna, oamenii din Timișoara au mers dimineață la catedrala, nerăbdători să împlinească tradiția.

Aproape 900.000 de români au primit la botez numele Florin, Viorel, Florian, Florea, Trandafir, Bujor, Florinel, Mărgărit și Crin. Alte 600.000 de românce sunt Viorica, Florentina, Garofiță, Crina, Iris, Anemona, Micșunica, Romanița, Panseluța și Crizantema.

La Galaţi, sute de credincioşi au umplut străzile oraşului, alături de preoţi, pentru a veşti sărbătoarea Floriilor. Procesiunea simbolizează intrarea lui Iisus în Ierusalim, atunci când a fost întâmpinat cu ramuri de curmal şi flori.

Pelerinii au mers până în fata catedralei Arhiepiscopale.

ÎPS Casian: "Semnificaţia profundă a zilei de astăzi este tocmai vestirea vieţii care urmează după moartea noastră şi vestirea Învierii, care va veni atunci când Domnul va veni şi va chema viii şi morţii, întru slava împăraţii Sale."

La Timişoara, cu flori mana oamenii au pornit spre Catedrala Mitropolitană. Credincioşii au adus şi ramuri de sălcie, pe care le-au sfinţit.

Zaharia Pereș, preot: "Ramurile verzi de salcie pe care noi le purtam astăzi în mâini reprezintă amintirea ramurilor de finic care erau purtate de copii la intrarea lui Iisus Hristos în Cetatea Ierusalimului."

Tot astăzi, peste un milion de romani îşi serbează onomastică.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Tags: florii, procesiuni,


VIDEO PROTVPLUS.RO