Prevederile legale care schimbă ritualul înmormântării. Ce amendă riscă românii care nu le respectă
Ritualul înmormântării s-ar putea face sub noi prevederi legale, de luna viitoare, în toată ţară. O legea publicată anul trecut mai aşteaptă doar un ordin de ministru că să fie aplicată.
Cei din domeniul pompelor funebre au semnale că schimbarea se va produce în octombrie.
Priveghiul se va face doar în capele, nu şi acasă, că până acum, iar decedatul nu mai poate fi spălat de către rude.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fiecare om care se stinge va fi inmomantat cu o brăţară nedegradabila pe care va stă scris numele societăţii de pompe funebre.
Nouă lege aduce modificări atât pentru firmele de pompe funebre, cât şi pentru familiile decedaţilor. Trupurile celor dispăruţi nu mai pot fi ţinute deloc la domiciliu, ci trebuie preluate cât mai repede de o firma de profil.
Anca Nistor, reprezentant firma pompe funebre: "Persoanele decedate nu vor putea fi ţinute acasă, ele vor trebui depozitate în firmele autorizate de lege care sunt dotate cu frigidere mortuare, persoanele decedate vor fi transportate cu maşini speciale de recuperare".
Asistenţă funerară mobilă înseamnă că firmele de pompe funebre vor trebui să deţină maşini speciale, în cazul deceselor din mediul rural.
La oraş, trupul celui dispărut va fi dus direct la firma de pompe funebre, pentru aceste proceduri. Iar pe o brăţară ataşată persoanei decedate va fi scris numele societăţii care s-a ocupat de înmormântare.
Fiecare firma va avea un fond de garantare a serviciilor, din care va plăti eventuale despăgubiri, în caz că apar reclamaţii, după înmormântare, din partea rudelor celor dispăruţi.
Reprezentanţii Bisericii spun că sunt de acord cu schimbările care aduc după sine o mai bună igienă a ritualului.
Marian Timofte, purtător de cuvânt al MMB: "Sunt şi aspecte care cu greu vor putea fi împlinite, dat fiind inerţia care există în comportamentul oamenilor, tradiţiile seculare legate de cultul celor răposaţi, însă puţin câte puţin cred că se va remedia câte ceva din obişnuinţele care sunt vizate de nouă reglementare".
Legea prevede amenzi de până la 10.000 de lei pentru nerespectarea noilor prevederi.