Planul in 4 ETAPE care ar urma sa transforme Sala Palatului. Cand vor fi demarate lucrarile

Ultimul update: Marti 03 Februarie 2015 06:55
Data publicarii: Duminica 01 Februarie 2015 13:24
Categorie: Social

Bucurestiul are nevoie de o sala performanta de concerte. Cu atat mai mult cu cat ne mandrim cu "George Enescu", cel mai mare festival de muzica simfonica din toata Europa de Est.

Sala Palatului, care gazduieste majoritatea concertelor, nu a mai fost modernizata de ani buni, iar acustica lasa de dorit. Autoritatile au un proiect de reamenajare, dar lucrarile ar putea incepe, in cel mai optimist caz, dupa incheierea festivalului ajuns la a 22-a editie.

Problema unei sali adecvate de concerte in Capitala s-a ridicat de multe ori dupa Revolutie, mai ales in anii in care a avut loc Festivalul International "George Enescu". Mai multi artisti care au urcat pe scena s-au plans de acustica Salii Palatului.

Un experiment facut in 2007 arata ca, indiferent de spectacol, cei care stau mai departe de scena nu mai aud mai nimic.

Intre timp, lucrurile nu s-au schimbat.

"Exista intarzierea mult prea mare, trebuie refacuta. A fost si un manifest al dirijorilor in 2011, care au semnat o scrisoare catre Guvern in ideea de a reabilita sala si de a construi una noua. Am ramas inca pe hartie", a dezvaluit Mihai Constantinescu, directorul firmei producatoare a Festivalului "George Enescu".

Din aceasta cauza, mai multe orchestre din strainatate au refuzat in anii trecuti invitatia de a participa la Festivalul Enescu. Asa ca organizatorii s-au vazut nevoiti sa improvizeze. La fiecare editie inchiriaza un sistem de amplificare a sunetului. Iar costurile cresc cu aproximativ 100.000 de euro. Un alt minus al Salii Palatului este numarul mic de cabine.

"Sunt momente in festival cand avem si 400 de oameni care sa urce pe scena, deci e nevoie de multe cabine", a mai spus Mihai Constantinescu.

Ultimul proiect demarat de Ministerul Culturii vizeaza o modernizare in patru etape.

In prima faza, ar urma sa fie consolidata cladirea monument istoric, unde vor aparea in cele patru colturi lifturi panoramice. Apoi se vor construi doua parcari subterane, urmand ca cea de la sol sa dispara. Acolo se vor face noi sali de spectacol, dintre care una la subsol.

Pentru ca vorbim de lucrari de amploare, sansele ca acestea sa inceapa si sa se si termine pana la toamna sunt aproape de zero.

Proiectul va incepe din pacate dupa incheierea celei de-a 22 -a editii a Festivalului Enescu, la care vor participa 3.000 de artisti straini si romani.

Concursul International George Enescu a inceput, in Capitala. Competitia deschide drumul catre carieta pentru 240 de tineri
Concursul International George Enescu a inceput, in Capitala. Competitia deschide drumul catre carieta pentru 240 de tineri
VIDEO PROTVPLUS.RO
papricas
Mii de pofticioși s-au adunat pe lângă ceaunele cu papricaș, în Timiș
Mere de toate soiurile, prezentate clienților care vor să-și facă provizii pentru iarnă. Prețul acestora
”Dăruiește Viață” a adunat 8 milioane € pentru un nou spital. Mai e nevoie de încă pe-atât
Sfânta Parascheva. Zeci de mii de credincioși s-au adunat pe o distanță de 3 kilometri
Zeci de mii de oameni așteaptă câte 12 ore la rând ca să se închine la moaștele de la Iași
600 de oameni prinși în horă, la Titu. Au vrut astfel să sărbătorească Centenarul
cules de struguri
Obicei în Maramureș. Îmbrăcați în straie populare, oamenii ajută la culesul strugurilor
Dovleacul de aproape 300 kg crescut într-o curte din Sovata. Secretul, dezvăluit de proprietar
Hramul Sfintei Parascheva. Credincioșii cred că de ziua ei are o putere mai mare
Mobilizare impresionantă pentru Roxana, fetița din Vaslui care își dorea un piure cu carne. ”O casă nouă până de Crăciun”
Problema cu care se confruntă 7 din 10 români. Doar bulgarii au rezultate mai slabe decât noi
Filmul simulării unui cutremur devastator în țară. Scenariile urmărite de NATO și Comisia Europeană