Planul in 4 ETAPE care ar urma sa transforme Sala Palatului. Cand vor fi demarate lucrarile
Bucurestiul are nevoie de o sala performanta de concerte. Cu atat mai mult cu cat ne mandrim cu "George Enescu", cel mai mare festival de muzica simfonica din toata Europa de Est.
Sala Palatului, care gazduieste majoritatea concertelor, nu a mai fost modernizata de ani buni, iar acustica lasa de dorit. Autoritatile au un proiect de reamenajare, dar lucrarile ar putea incepe, in cel mai optimist caz, dupa incheierea festivalului ajuns la a 22-a editie.
Problema unei sali adecvate de concerte in Capitala s-a ridicat de multe ori dupa Revolutie, mai ales in anii in care a avut loc Festivalul International "George Enescu". Mai multi artisti care au urcat pe scena s-au plans de acustica Salii Palatului.
Alegeri 2024
12:16
Avertisment transmis de Elena Lasconi. Ce crede că se poate întâmpla dacă primul tur al alegerilor prezidențiale va fi anulat
11:54
Peste 120 de posibile incidente electorale au avut loc pe durata campaniei pentru alegerile parlamentare. Precizările MAI
11:30
Ce rol are Parlamentul României și cum se alcătuiește
10:18
Alegeri parlamentare 2024. Ce salariu și ce atribuții are un parlamentar în 2024
Un experiment facut in 2007 arata ca, indiferent de spectacol, cei care stau mai departe de scena nu mai aud mai nimic.
Intre timp, lucrurile nu s-au schimbat.
"Exista intarzierea mult prea mare, trebuie refacuta. A fost si un manifest al dirijorilor in 2011, care au semnat o scrisoare catre Guvern in ideea de a reabilita sala si de a construi una noua. Am ramas inca pe hartie", a dezvaluit Mihai Constantinescu, directorul firmei producatoare a Festivalului "George Enescu".
Din aceasta cauza, mai multe orchestre din strainatate au refuzat in anii trecuti invitatia de a participa la Festivalul Enescu. Asa ca organizatorii s-au vazut nevoiti sa improvizeze. La fiecare editie inchiriaza un sistem de amplificare a sunetului. Iar costurile cresc cu aproximativ 100.000 de euro. Un alt minus al Salii Palatului este numarul mic de cabine.
"Sunt momente in festival cand avem si 400 de oameni care sa urce pe scena, deci e nevoie de multe cabine", a mai spus Mihai Constantinescu.
Ultimul proiect demarat de Ministerul Culturii vizeaza o modernizare in patru etape.
In prima faza, ar urma sa fie consolidata cladirea monument istoric, unde vor aparea in cele patru colturi lifturi panoramice. Apoi se vor construi doua parcari subterane, urmand ca cea de la sol sa dispara. Acolo se vor face noi sali de spectacol, dintre care una la subsol.
Pentru ca vorbim de lucrari de amploare, sansele ca acestea sa inceapa si sa se si termine pana la toamna sunt aproape de zero.
Proiectul va incepe din pacate dupa incheierea celei de-a 22 -a editii a Festivalului Enescu, la care vor participa 3.000 de artisti straini si romani.