Masurile luate de companiile din Romania, dupa ce s-au convins ca tinerii bine pregatiti sunt greu de gasit

Dată publicare: 13-11-2014 08:01
Dată actualizare: 16-11-2014 07:02


Majoritatea companiilor romanesti s-au convins ca n-au sanse sa gaseasca tineri bine pregatiti pentru a-i angaja. Asa ca isi creeaza incet-incet propriul sistem de instruire si formare profesionala - paralel cu cel oferit de Ministerul Educatiei.

Situatia este vizibila mai ales la targurile de cariera pentru absolventi unde se ofera, in egala masura slujbe, dar si cursuri sau stagii de pregatire.

Mai nou, companiile te platesc, iti asigura transport gratuit sau cazare, doar pentru a te convinge sa inveti meseria de care ai nevoie. De pilda, cei selectati sa participe jumatate de an la un internship in domeniul bancar, primesc 1.000 de lei pe luna.

"Este un program intensiv, implica deplasari. Partea de teorie se va desfasura in sediu nostru central in Bucuresti, iar partea practica in orice oras unde noi avem o sucursala", a spus Beatrice Bogdan, reprezentanta unei banci.

Si in domeniul IT, tinerii au nevoie de training pana ajung sa fie utili companiei angajatoare.

"Sunt putine cazuri in care intr-adevar ce se facea in facultate se pliaza perfect pe ce avem noi nevoie", a spus si Bogdan Ivan, reprezentantul unei companii din domeniul IT.

"Pe partea de marketing online - ce imi doresc eu - la facultate nu s-a facut nimic. As vrea sa pot sa prind de undeva lucrurile astea", a spus si Bogdan Goga, student.

Absolventii care doresc sa lucreze in departamentele de resurse umane se lovesc si ei de o mare problema: cum sa faci recrutare de personal, daca tu insuti n-ai participat niciodata la un interviu de angajare? Tocmai de aceea, firmele specializate le ofera posibilitatea lucrului de antrenament.

"Chiar nu au cum sa dobandeasca experienta in HR din alta parte. La master de resurse umane intr-adevar inveti, insa toate astea sunt teoretice", a spus si Andreea Tincu, reprezentantul unei agentii de recrutare.

La targul de cariere care se desfasoare zilele acestea la Brasov sunt disponibile sute de variante de training. Diploma oferita de Ministerul Educatiei a ajuns doar o conditie formala pentru angajare si adevarata pregatire profesionala incepe abia dupa absolvire pentru cei mai multi dintre tinerii romani.


VIDEO PROTVPLUS.RO