Peste 30.000 de oameni, prezenti la Sibiu la Festivalul International "Cantecele Muntilor". Surprizele evenimentului
Piata Mare din Sibiu este din nou scena unui spectacol fermecator. Festivalul International de folclor “Cantecele Muntilor” a insufletit orasul si a adunat o multime de oameni in public.
Evenimentul a debutat vineri seara cu o parada, in cadrul careia artisti din 8 tari si-au etalat porturile populare si talentul muzical. Printre participanti s-au numarat echipe din Spania, Turcia, Serbia, Cipru si Germania.
Nemtii - cu fanfarele si junii Sibiului - cu cantecul si dansul au fost in fruntea paradei folclorice. Apoi, spaniolii au incins o adevarata fiesta. Si ansamblul turcesc a facut spectacol. Zeci de persoane au urmarit cu incantare reprezentatiile. Festivalul International de folclor Cantecele Muntilor a ajuns, anul acesta, la cea de-a 40-a editie.
Alegeri 2024
16:46
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie. Cei cu viză de flotant pot vota indiferent de data la care au obținut viza
16:41
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
16:34
Alegeri prezidențiale. Pelerinii care au votat la Mănăstirea Sihăstria au ridicat prezenţa la vot la peste 100% în secție
16:27
Ce spune presa internațională despre primul tur al alegerilor prezidențiale. Scrutinul, „un punct de cotitură”
Peste 30.000 de spectatori s-au aflat vineri seara, in Piata Mare din centrul istoric al Sibiului, la spectacolul vedetelor muzicii populare romanesti. Publicul a avut parte, timp de cinci ore, de un spectacol multicultural, o calatorie in folclorul mai multor tari, in prima seara a Festivalului International de Folclor "Cantecele Muntilor".
Surpriza primei seri a festivalului a constituit-o momentul in care o parte dintre interpretii romani au cantat cantece celebre din repertoriul altor tari, fiind insotiti pe scena de dansatorii profesionisti de la "Junii Sibiului", costumati in portul traditional fie al spaniolilor, al grecilor, al ungurilor sau al bulgarilor.
Vineri seara a avut loc spectacolul 'Junii Sibiului si invitatii lor', care a adus in prim-plan dansuri populare din toate zonele Romaniei, precum si coregrafii din folclorul international, in compania membrilor Ansamblului Folcloric Profesionist 'Cindrelul - Junii Sibiului', cu solistii Viorica Telcean, Nelu Albu, Robert Tarnaveanu, Daniel Rosalim, Marcel Parau si a ansamblurilor folclorice 'Ceata Junilor' si 'Veteranii Junii Sibiului'.
Printre invitati s-au numarat vedete ale muzicii populare romanesti: Cornelia si Lupu Rednic, Dinu Iancu Salajanu, Mariana Deac, Mariana Anghel, Niculina Stoican, Nineta Popa, Viorica Macovei, Ionut Fulea, Alina Pinca, Ilie Medrea, Adriana Anghel, Traian Stoita, Camelia Cosma Stoita, Andreea Vulcu, Codruta Rodean, Razvan Nastasescu, Izabela Tomita, Adrian Neamtu, Andreea Voica.
In urmatoarele doua seri ale festivalului, sambata si duminica, sunt programate alte concerte extraordinare, cu participarea invitatilor din strainatate. Astfel, seara de sambata este dedicata folclorului international si banatenilor.
Pe scena, vor urca: Fanfara traditionala din Althengstett - Germania, Ansamblul de dansuri padurenesti din Ciulpaz - Hunedoara, Ansamblul 'Sonekko" - Ucraina, Ansamblul caluseresc 'Colelia' - Olt, Asociatia Culturala 'Achna Forest' - Cipru si Ansamblul de cantece si dansuri din Cieza- Spania.
Printr-un spectacol folcloric special va fi sarbatorit si Dumitru Teleaga, un prieten al ansamblului sibian, care aniverseaza, la randul lui, 40 de ani. Alaturi de acesta, pe scena, se vor afla ansamblurile folclorice 'Timisul' din Timisoara, 'Ceata Junilor' din Sibiu si Ansamblul Folcloric Profesionist 'Cindrelul - Junii Sibiului', precum si invitatii speciali: Liliana Laichici, Carmen Popovici Dumbrava, Adrian Stanca, Ramona si Petrica Vita, Felicia Stoian, Nicu Novac. Impreuna vor transforma Piata Mare intr-o adevarata 'Ruga banateana', mult asteptata de sibieni.
Spectacolul de duminica seara va debuta cu reprezentatii de folclor international si romanesc, sustinute de catre: Ansamblul folcloric al Centrului Cultural Yeditepe - Turcia, Ansamblul 'Arcanul' din Suceava, Ansamblul 'Nikola Tesla' - Serbia.
In cadrul unui moment special - Seara slagarelor 'Cantecele romanilor la Cantecele Muntilor', publicul este invitat, in Piata Mare a Sibiului, sa fredoneze cele mai iubite melodii populare impreuna cu: Nicolae Furdui Iancu, Tiberiu Ceia, Sava Negrean Brudascu, Maria Butaciu, Mioara Velicu, Gheorghe Turda, Angela Buciu, Aneta Stan, Gheorghe Rosoga, Nicolae Muresan, Traian Jurchela, Veta Biris, Floarea Calota, Maria Ciobanu si Ansamblul Folcloric Profesionist 'Cindrelul - Junii Sibiului'.
Festivalul International de Folclor 'Cantecele Muntilor' este singurul eveniment sibian cuprins in Calendarul Consiliului International al Organizatorilor de Festivaluri de Folclor si unul dintre cele noua din Romania. Ajuns la a 40-a editie, evenimentul, organizat de coregrafa si directoarea "Junilor Sibiului", Silvia Macrea, este unul din cele mai apreciate de catre public festivaluri de la Sibiu.