Marti, dupa Paste, zi de mare petrecere pentru tiganii din Ivesti. Traditia da liber la gratare, doar in a treia zi

Ultima actualizare: 25-04-2014 07:10

E petrecere mare marti seara, in comuna Ivesti, din Galati, unde traieste una dintre cele mai bogate comunitati de romi din tara. Dupa traditia lor, tiganii incing gratarele abia in a treia zi de Pasti.

Au imbracat dimineata cele mai bune haine, au dat muzica tare si i-au asteptat pe musafiri cu halci de carne, fripte pe jar.

Tiganii din Ivesti aprind gratarele in a treia zi de Pasti. Cea mai mare petrecere din acest an este tinuta in curtea bulibasei Ferdinand. Aici, tiganii au adus 2 miei, pulpe si coaste de porc. Pirandele sunt cele care au pregatit carnea pentru gratar, in timp ce barbatii casei ii intampina pe musafiri.

Reporter: "De ce il atarnati acolo?
Tiganca: “Sa se zvante... Sa se vada ca avem!

Inainte sa treaca la gratar, pirandele s-au gatit de sarbatoare cu rochii din dantela si salbe din aur. Nevasta bulibasei are inele pe toate degetele de la maini - semn ca barbatul ei o iubeste.

Gina Stanescu, sotia bulibasei: "Mi le-a facut sotul cadou. In timp, asa, mi-a luat cate un cadou, cand a fost o aniversare."

Piranda: “Punem flori de liliac in coade... Tinem traditia noastra, altele s-au mai modernizat, noi nu vrem."

Inainte ca mesenii sa se infrupte din carne, bulibasa gusta primul. Cand friptura e gata, mesenii impart halcile suculente de la unii la altii si nu mai pierd vremea cu tacamuri.

Petrecerea din Ivesti continua si miercuri, de Sfantul Gheorghe.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO