Masinile aflate in garantie, reparate si in service-urile independente

Dată publicare: 28-05-2010 00:00
Dată actualizare: 10-09-2012 08:32


Cine isi cumpara masina noua nu va mai auzi din partea reprezentantului companiei "nu o puteti duce la reparatii sau la revizii decat la service-urile noastre ori agreate de noi".

Ordinul vine din partea Comisiei Europene si intra in vigoare chiar in cateva zile, de la 1 iunie. In acest moment, dealerii ii obliga pe proprietari sa isi duca autoturismele aflate in garantie doar in anumite ateliere auto.

Reprezentantii Comisiei Europene spun ca astfel se va crea o "concurenta sanatoasa intre atelierele de reparatii auto".

Potrivit oficialilor europeni, in ultimii ani, service-urile agreate de constructorii de masini au crescut prea mult preturile pentru a reduce din pierderile cauzate de scaderea vanzarilor.

Calculele functionarilor de la Bruxelles arata ca serviciile de intretinere au ajuns la 40% din costul unui automobil, pe toata durata utilizarii lui.

De pilda, pentru o inspectie minora proprietarul plateste la un service agreat de producator si 500 de lei. Iar schimbarea placutelor de frana poate ajunge si la 250 de lei.

Comisia Europeana anunta insa ca a adoptat noi reguli, valabile pentru toate tarile Uniunii.

"Constructorul nu poate sa-ti spuna - nu mai esti in garantie pentru ca ti-ai reparat masina intr-un service independent", a declarat Amelia Torres, PR Directia Concurenta, Comisia Europeana.

Iar service-urile independente abia asteapta schimbarea.

"Din punct de vedere al serviciilor oferite nu exista diferente, avem dotari la fel ca un service de reprezentanta", spune Florin Branzaru, administrator service independent.

Oficialii europeni se gandesc ca dupa intrarea in vigoare a deciziei, preturile la manopera, dar si la piese, ar putea scadea pentru ca ar creste concurenta.


VIDEO PROTVPLUS.RO