Mamografii si teste Babes-Papanicolau, gratuite pentru femei

Dată publicare: 17-06-2009 00:00
Dată actualizare: 08-10-2012 07:58


Opt romance mor in fiecare zi rapuse de cancerul mamar. Sase se sting tot zilnic din cauza celui de col uterin. Cifre mai mari ca in orice alta tara din Europa.

Motiv pentru care Ministerul Sanatatii va chema de luna viitoare femeile intre 24 si 64 de ani la analize gratuite.

"Mai mult de 3.000.000 de femei cu varsta peste 40 de ani vor beneficia gratuit de mamografii in spitalele judetene si in unitati mobile. De asemenea, numai anul acesta, 600.000 de femei vor fi testate gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, prin teste Babes-Papanicolau", a declarat ministrul sanatatii, Ion Bazac.

In intervalul de patru ani al programului, femeile vor face trei citologii Babes-Papanicolau, iar daca toate trei ies negativ atunci femeile sunt excuse din categoria cu risc.

De asemenea, din toamna, femeile care au peste 40 de ani vor fi chemate in spitale pentru a face o mamografie la san. Anul acesta vor face aceste investigatii 100.000 de femei.

O mamografie si un test Papanicolau pot insemna diferenta dintre viata si moarte. Doar ca noi nu facem niciodata la timp aceste investigatii: aproape toate pacientele ajung la cabinet, cand boala este atat de avansata incat nici Dumnezeu nu le mai poate ajuta.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO