Luni s-a semnat Pacea de la Ruginoasa. Delenii si valenii au predat armele in prima carciuma din sat

Ultima actualizare: 03-01-2013 07:09

Asteptata de toata suflarea satului, batalia de la Ruginoasa, judetul Iasi, nu a mai avut loc in acest an. Flacaii, desi se echipasera ca la carte, au abandonat ghioagele dupa ce primarul si jandarmii i-au amenintat cu amenzi si dosare penale.

Dis-de-dimineata au iesit sa se infrunte numai 15 "valeni" si tot pe-atatia "deleni", dar s-au oprit la un kilometru unii de altii. Si, cu toate ca peste 1.000 de curiosi ii incurajau de pe margine, cambatantii au preferat sa semneze, de aceasta data, pacea de la Ruginoasa, in prima circiuma din sat.

Cele doua tabere de luptatori, in costume de cate 30 de kilograme fiecare, si-au facut planuri de batalie inca de la primele ore ale dimineatii.

Vitejii s-au dezumflat, insa, cand au vazut trupele de jandarmi si politisti si cand li s-a spus ca vor primi amenzi de 500 de lei daca incearca sa se incaiere.

Cum toata strategia de lupta s-a dovedit inutila, luptatorii s-au consolat la crasma: pentru inceput cu bere. Flacaii s-au incalzit si mai si dupa ce primarul i-a poftit la o noua transa de bautura, gratis, din partea casei.

Pe la colturi, s-au gasit cativa luptatori cu nostalgii dupa luptele sangeroase din anii trecuti. Valenii si delenii adevarati s-au plans ca primarul nu i-a mai lasat se mai bata, pe motiv ca fac comuna de ras.

Un reprezentant al statului are o explicatie originala pentru faptul ca a fost evitata varsarea de sange.

"Constringerea a fost activitatea noastra premergatoare de popularizare a efectelor pe care o are legea pe care am efectuat-o in randul lor", a spus colonelul Ghiorghe Stan, comandant Gruparea Mobila de Jandarmi Bacau.

Batranii satului spun insa ca astfel de tratate de pace nu s-au mai semnat decat in decembrie '89, dar atunci nimanui nu-i ardea de asemenea traditii.

De cand se stiu, de Anul Nou, flacaii se impart in doua cete, "din vale" si "din deal", si se lupta cu batele pana ce una dintre tabere se declara invinsa. In ciuda costumului traditional, in ultimii ani multi s-au ales cu capul spart si au petrecut Revelionul la spital.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO