In Ardeal, traditiile legate de sarbatoarea Craciunului se pastreaza mai bine ca oriunde

Ultima actualizare: 30-12-2012 02:29

In a doua zi de Craciun, intr-o comuna din Alba fetele sunt invitate la petrecerea de la caminul cultural dupa o traditie straveche. Feciorii satului, care sunt in preajma majoratului, merg la colindat din casa in casa unde invita la bal tinerele nemarita

In comuna Daia Romana se pastreaza un obicei vechi de sute de ani numit "Butea Feciorilor". Tinerii de varsta insuratorii colinda tot satul in straie populare si iau la joc fetele nemaritate. Printre fetele care au mers la bal se numara si Diana. Si-a pregatit pentru bal o rochie cumparata de la oras. Desi pe vremuri tinerii purtau costume populare, ei au adaptat traditiile pe gustul lor. „In a treia zi de Craciun merg pe la fete pe acasa danseaza cu fetele, seara le invita la bal”, povesteste Diana.

Alaiul de feciori este condus de un tanar chipes si dezghetat care este numit primar. Anul acesta, din bute a facut parte si Alex un tanar de 18 ani care locuieste in Spania, insa are prieteni in zona, asa ca a decis sa vina si el sa ia parte la acest obicei stravechi.

La Cavnic, in Maramures, dupa Craciun isi fac aparitia pe strazi „brondosii”, tineri mascati, care au in jurul braului clopote cu ajutorul carora alunga spiritele rele si merg apoi din casa in casa.

Traditia spune ca in urma cu cateva sute de ani, tatarii care au invadat zona au fost alungati de localnicii care s-au imbracat in brondosi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO