Lipsa hranei pentru animale ne lasa fara ferme

Dată publicare: 13-08-2010 00:00
Dată actualizare: 19-05-2012 02:55


2010 se dovedeste o piatra de incercare pentru romanii harnici, de la tara. Recoltele sunt proaste. Si, mai dur decat atat, animalele au inceput sa moara pe capete, de foame.

Deja 20 % dintre ferme s-au inchis si este abia inceputul unor grele incercari. Multi nu mai au bani de furaje asa ca prefera sa taie porcii, vacile si iepurii, decat sa vada cum se chinuie bietele fiinte.

Chit ca nu traiesc in Africa in saracie, la fiecare 24 de ore, intr-una din fermele din provincie, 12 iepuri se sting de foame.

In ritmul asta, Constantin, proprietarul, a pierdut trei sferturi dintre urechiati. Este atat de stramtorat, incat nu mai are cum sa dea in fiecare luna cate 800 de lei pentru furaje. Saracii iepurasi sunt tot mai flamanzi si mai slabiti, iar el este neputincios desi ii iubeste ca pe copiii lui.

La case mult mai mari, directorul unei ferme de porci a sacrificat dintr-un foc 20.000 de capete. Alte cateva sute pleaca in excursie pana de Craciun in gospodariile oamenilor ori la alti crescatori.

Situatia este dramatica. In acest domeniu 1000 de oameni au ramas fara munca, iar cultivatorii isi vor vinde recolta de cereale fermierilor de peste hotare.

Patronatele spun ca subventiile pentru animale pe care le-au primit pana de curand sustineau intr-o mare masura afacerile.

Spera ca macar spre sfarsitul anului, piata sa se deblocheze printr-o crestere a vanzarilor de carne.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO