Laptele care costa 100 de lei un litru. Are calitati terapeutice si e plin de vitamine, insa multi il "falsifica"
Recunoscut in lumea intreaga pentru calitatile sale terapeutice, laptele de magarita capata adepti si in Romania.
Este usor de digerat, plin de vitamine si ar fi, se pare, cel mai apropiat de gustul laptelui matern. Parintii il cumpara pentru copii in speranta ca le creste imunitatea. Este bine insa sa stiti ca un litru costa 100 de lei. Asadar, mare grija de unde il luati, pentru ca au aparut si comercianti care vand produse false.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acum 2 ani, fratii Cimpeanu au cumparat primii magarusi, iar in prezent in ferma lor Bihor traiesc peste 70 de animale.
Cosmin Cimpeanu: "Eu administrez ferma, eu ma ocup de hrana pentru magarite, asigur finul, cerealele. Sunt chiar foarte incapatanati, dar ma descurc."
Fratele mai mare, Cristian, are grija ca laptele sa ajunga in siguranta la cumparatori. O magarita da mai putin de un litru pe zi, asa ca omul trebuie sa isi programeze clientii. Cum afacerea este profitabila, pe piata au aparut si ''falsificatorii'.
Cristi Campeanu: "Va dati seama, fiind 100 de lei litrul, romanul e inventiv si atuncea zice: ma, un litru de lapte de vaca e 2 lei, ia sa-l fac sa fie la 100 de lei. Si atuncea, bineinteles, se poate amesteca laptele de vaca, prelungit cu apa, cu zahar, am auzit tot felul de cazuri. Trebuie sa aiba grija, de la ferme autorizate, nu de la orice om de pe marginea drumului sau gasit pe internet.''
Si un fost cadru militar din judetul Alba si-a dat seama de potential. A inceput cu 7 exemplare, iar acum are 41.
Aurel Stan, proprietar ferma de magarite: „Am citit mai multe carti, cum soldatii pe campul de lupta beau lapte de iapa si lapte de magarita si isi reveneau din afectiunile respiratorii pe care le aveau. Laptele de magarita nu este ca si cel contrafacut ce se mentine pe peretii paharaului. Cel natural nu se mentine pe pereti, are o concentratie in grasime scazuta.''
Clienta: ''Eu cum il iau pentru copilul meu care are doar 11 luni si il dau ca un inlocuitor pentru laptele matern. Vreau sa stiu ca este o sursa sigura si asa l-am gasit pe Cristi, i-am vazut si ferma, am vazut si magaritele si am incredere 100% in el.''
Pe de alta parte, nutritionistii spun ca oamenii pot invata usor daca laptele pe care il cumpara este intr-adevar de magarita.
Lioara Ciugudean, nutritionist: "Este foarte bogat in omega 3, omega 6, ajuta foarte mult la scaderea nivelului de colesterol, ajuta la imbunatatirea calitatii arterelor, a tesutului osos, este bogat in calciu, de aceea este recomandat celor mici. Laptele autentic de margarita este foarte bun la gust, este usor dulceag, este asemanator laptelui de cocos.''
Crescatorii cred ca daca statul ar acorda subventii si pentru fermele de magarite, numarul acestora ar creste, la fel si cel al consumatorilor.