IPS Teodosie i-a chemat pe toţi preoţii din judeţul Constanţa la pelerinajul de Sf. Apostol Andrei. Ce i-a transmis premierul

Ultima actualizare: 27-11-2020 13:42

Problema pelerinajului de Sfântul Andrei, organizat în fiecare an la Constanța, dar interzis acum, în pandemie, a ajuns să fie discutată la nivel central.

Patriarhia a cerut o derogare, având în vedere însemnătatea acestui eveniment, astfel încât toţi credincioşii să poată merge, în pelerinaj, la peştera Sfântului, din comuna Ion Corvin.

După ce Tribunalul din Constanţa a respins solicitarea făcută de Arhiepiscopul Tomisului, acesta i-a scris şi premierului.

Răspunsul lui Ludovic Orban, către înaltul prelat, a fost ca acesta să îi îndemne pe credincioşi "la respectarea regulilor, pentru că aceste reguli sunt făcute să apere sănătatatea."

Poliţia şi Jandarmeria din Constanţa au anunţat că zona Mănăstirii Sfântul Andrei, din comuna Ion Corvin, va fi împânzită de forţe de ordine.

Judeţul Constanța este pe locul 3 la nivel naţional în privinţa numărului de infectări.

 

ÎPS Teodosie a chemat toți preoții din județ la pelerinaj

 

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, i-a chemat pe toţi preoţii din judeţul Constanţa la manifestarea religioasă din data de 30 noiembrie de la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei.

Arhiepiscopul Tomisului a trimis o adresă către toate protoieriile din judeţul Constanţa în care anunţă că preoţii sunt delegaţi în interes profesional să oficieze Sfânta Liturghie la Mănăsitrea Peştera Sfântului Apostol Andrei pe data de 30 noiembrie.

“În contextul pandemiei actuale, precum şi al carantinei instituite în judeţul Constanţa, pentru deplina cinstire a Sfântului Apostol Andrei creştinătorul românilor, Arhiepiscopia Tomisului a hotărât următoarele: în data de 30 noiembrie 2020, toţi preoţii din Eparhia Tomisului, personal clerical şi monahal, sunt delegaţi în interes profesional să săvârşească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din localitatea Ion Corvin, judeţul Constanţa”, se arată în documentul Arhiepiscopiei Tomisului, potrivit News.ro.

Arhiepiscopul Tomisului a solicitat, de asemenea, ca toate bisericile să rămână deschise în acea zi pentru rugăciune individuală, solicitarea venind pe fondul disputelor legate de restricţiile impuse de autorităţi pentru participarea la acest eveniment.

Arhiepiscopia Tomisului a solicitat Tribunalului Constanţa să anuleze hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care sunt interzise pelerinajele religioase pentru alte persoane decât cele care au domiciliul în localitatea unde are loc evenimentul, dar instanţa a respins această cerere.

Patriarhia Română a transmis joi că este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la peştera Sfântului Apostol Andrei, din comuna constănţeană Ion Corvin, cu respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse. Motivaţia este aceea că localitatea are un număr mic de locuitori, sub 2.000, şi că Statul a recunoscut rolul excepţional avut de Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român.

Poliţia Judeţeană Constanţa a anunţat că poliţiştii vor fi prezenţi, în 30 noiembrie, în zona Mănăstirii Peştera Sfântului Apostol Andrei pentru a urmări dacă se respectă prevederile legale, considerând că nu se va forma o aglomerare mare de persoane deoarece la manifestarea religioasă pot participa doar cei care locuiesc în comuna Ion Corvin.

În fiecare an, în 30 noiembrie, IPS Teodosie oficia Sfânta Liturghie, împreună cu ierarhi invitaţi din ţară şi din străinătate, preoţi şi diaconi, la Mănăstirea "Peştera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localităţii Ion Corvin. La manifestările religioase erau prezente peste 10.000 de persoane.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO