Investitia care rodeste bani. Catina iti poate aduce profit si de 10.000 de euro la hectar

Dată publicare: 06-08-2011 19:12
Dată actualizare: 26-10-2012 07:39


Are de 10 ori mai multa vitamia C decat cea mai acra dintre lamai si te fereste de raceli cat esta iarna de lunga. Se numeste catina, iar oamenii de la tara incep sa nu o mai priveasca doar ca pe o planta medicinala oarecare.

La Arad, un fermier si-a pariat toate economiile pe o astfel de plantatie, iar in Sibiu un alt domn cu intiativa a accesat inclusiv fonduri Sapard.

Un inginer horticultor a cumparat 15 hectare de teren nisipos, langa Arad, si a altoit cateva soiuri salbatice. Din iulie si pana in octombrie - tot strange recolta.

Plantele au nevoie de cel putin 3 ani ca sa ajunga la maturitate si sa dea fructe de calitate. Vandute in Germania, cu 2 euro kilogramul, fructele ii vor aduce un profit de 10.000 de euro la hectar. In Romania, nimeni nu i-ar da asa un pret.

In comuna Rosia din Sibiu, alta plantatie de catina va rodi bani frumosi. In 2006, sibianul a obtinut fonduri Sapard si acum are 7 hectare si jumatate, in care a investit cateva sute de mii de lei. Catina are cautare la nemti, pentru ca ei ii stiu de multa vreme beneficiile.

Nu numai in farmacii sau magazine naturiste, ci si in supermarketuri comune intalnim produse cu extract de catina.

Exista si cosmetice pe baza de catina, dar si medicamente. Iar fructele de plantatie au aceleasi virtuti ca si cele salbatice.

Tags: agricultura,


VIDEO PROTVPLUS.RO