Proiectele cu care se laudă Liviu Pop, după 6 luni de mandat. Specialiștii îl contrazic

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 08 Ianuarie 2018 18:58
Categorie: Educatie

Compendiul pentru clasa a 5-a, profesori motivaţi şi extinderea programului masă caldă au fost puse de ministrul Educaţiei, Liviu Pop, la capitolul reuşite într-un bilanţ al mandatului său de 6 luni.

Specialiştii în educaţie îl contrazic însă. Compendiul a fost o soluţie de ultim moment, care să acopere lipsa noilor manuale, profesorii nu sunt motivaţi, iar programul masă caldă nu poate fi implementat în cele mai multe şcoli alese de minister. Şi sunt doar câteva din problemele sistemului nostru de învăţământ.

Într-un document de 22 de pagini, Liviu Pop şi-a prezentat aşa-zisele realizări în cele 6 luni de mandat. În bilanţ se regăsesc chiar şi planuri sau propuneri cum ar fi:

"Îmbunătățirea instrumentelor de evaluare/examinare pentru elevi și profesori: "Se are în vedere realizarea unui mecanism de evaluare on-line pentru lucrările scrise la examenele/concursurile susținute de elevi, cadre didactice și candidați la cariera didactică."

Cât despre profesori, ministrul considera că sunt "motivaţi şi bine pregătiţi".

Marius Nistor, preşedinte FSE Spiru Haret: "În privinţa aceasta mi-aş permite să îl contrazic pe ministrul Educaţiei. Școala nu înseamnă numai salarii. şcoală înseamnă şi asigurarea tuturor condiţiilor necesare pentru desfăşurarea actului didactic. Cadrele didactice au nevoie de consumabile, de aparatura corespunzătoare, care să fie dotate"

Ministerul Educaţiei a lansat la mijlocul lunii noiembrie programul CRED, finanţat cu fonduri europene, de pregătire a 55.000 de cadre didactice. CRED a demarat, însă, fără ca modalitatea de selecţie a formatorilor să fie pusă la punct. În plus, nu au fost consultaţi experţi din străinătate.

Cristian Hatu, preşedintele centrului de evaluare şi analize educaţionale: "Au fost aleşi ca parteneri oficiali 8 case ale corpului didactic din ţară şi câteva inspectorate şcolare judeţene şi atunci întrebarea este cum s-a făcut selecţia acestor parteneri?"

Nu lipseşte din bilanţ ideea manualului unic. Proiectul a fost aprobat de guvern, dar trebuie să treacă şi de votul parlamentului. Acesta este de altfel şi cel mai controversat capitol în mandatul lui Pop.

Ministrul a fost criticat şi pentru achiziţionarea unui manual de sport, dar şi pentru că manualele de clasa a 5-a nu au fost gata la timp, iar în locul lor, pe băncile elevilor a ajuns un compendiu.

Altfel, Liviu Pop a devenit cunoscut pentru greşelile sale gramaticale şi de vocabular, fiind supranumit şi ministrul "genunche".

Liviu Pop, raport la 6 luni de mandat: Noua lege a manualului și stimularea învățământului dual
Liviu Pop, raport la 6 luni de mandat: Noua lege a manualului și stimularea învățământului dual
VIDEO PROTVPLUS.RO
pregatire profesori
Programul de formare pentru profesori merge greu. Niciun curs într-un an
Mii de străini veniți să facă Medicina în România pentru 5.000 de €/ an. Cât ar plăti în țările lor
Obiectivul Ecaterinei Andronescu: ”Încercăm să avem în fiecare sală de clasă”
Iohannis își dorește desființarea inspectoratelor școlare. Ce spune ministrul Educației
Bacalaureatul, pe cale de a fi schimbat radical. ”La ce îmi trebuie integrale în bucătărie?!”
Elevii vor sta mai puțin la școală. Numărul orelor a fost redus
Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu propune un bacalaureat național și unul profesional
Motivul pentru care peste 1.200 de elevi tremură de frig la ore: „Abia dacă pot să scriu”
O familie ar trebui să dea 550 de lei/lunar pentru educația copilului, lucru aproape imposibil
Un liceu din România, printre laureaţii premiilor de excelenţă în domeniul educaţiei
Şcoala unde profesorii din România merg să înveţe, alături de elevi
Cum arată modelele de subiecte pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat Sesiunea 2019