Incepe marele RECENSAMANT al cainilor. Ce amenzi risca stapanii care nu isi microcipeaza animalele de companie
Posesorii de caini risca amenzi daca nu le implanteaza animalelor de companie un microcip de identificare si nu le inregistreaza la medicul veterinar, incepand de sambata, cand intra in vigoare noua legislatie.
Sambata intra in vigoare Ordinul nr. 1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan emis de presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Cu aceasta ocazie, presedintele ANSVSA Vladimir Manastireanu si presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Romania (CMVR) Viorel Andronie au sustinut, vineri, o conferinta de presa.
Potrivit normelor care intra in vigoare sambata, proprietarii cainilor au obligatia sa identifice, prin microcipare, si sa inregistreze animalele in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan (RECS), la medicul veterinar, in termen de 90 de zile de la fatare sau inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora.
Cainii care au deja mai mult de 90 de zile trebuie identificati si inregistrati pana la 1 ianuarie 2015 sau inainte de vanzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea in spatii publice a acestora.
Pentru cetatenii care au deja caini cu microcip, medicul veterinar urmeaza sa stabileasca calitatea microcipului si daca acesta poate fi citit. In cazul in care nu corespunde normelor microcipul va fi schimbat.
Tot pana la 1 ianuarie 2015, cainii de rasa comuna sau metisii acestora trebuie sa fie sterilizati, potrivit HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan, intrata in vigoare in 23 decembrie 2013.
Detinatorii cainilor de rasa comuna sau metisilor fatati dupa data de 1 ianuarie 2015 au obligatia sa sterilizeze puii astfel: femelele la varsta de 4 - 6 luni si masculii la varsta de 6 - 8 luni.
AMENZILE SUNT INTRE 2000 SI 5000 DE LEI
Sanctiunile pentru nerespectarea reglementarilor privind identificarea si microciparea cainilor sunt intre 2.000 si 5.000 de lei si intre 5.000 si 10.000 de lei pentru cei care nu-si sterilizeaza cainii de rasa comuna sau metisii acestora, potrivit Legii nr. 258/2013 pentru modificarea si completarea OUG 155/2001.
Reprezentantii ANSVA au precizat ca, impreuna cu Colegiul Medicilor Veterinari, au pus la dispozitia cetatenilor Portalul identificarii si inregistrarii animalelor de companie - Rompetid.ro - unde fiecare proprietar de caine are posibilitatea de a verifica vericiditatea datelor inscrise in RECS.
Totodata tot cu ajutorul portalului in eventualitatea pierderii sau gasirii unui animal se pot da anunturi care sa ajute proprietarul sa-si recupereze cainele.
De asemenea, Manastireanu a anuntat infiintarea in cadrul institutiei a Departamentului de Politie a animalelor care in prezent are 16 inspectori pentru Bucuresti si cate un inspector in fiecare judet al tarii. Inspectorii vor verifica inclusiv daca au fost microcipati si sterilizati cainii scosi in spatiul public. Presedintele CMVR Viorel Andronie a precizat ca pretul sterilizarii pentru un mascul nu poate fi mai mic de 100 de lei, iar pentru sterilizarea unei femele va fi de minim 150 de lei.
Microciparea va costa in jur de 50 de lei, a mai spus Andronie, mentionand insa ca fiecare cabinet va stabili tarifele in functie de cerere si oferta.
La randul sau, presedintele ANSVSA a mai spus ca au fost discutii cu mai multe ONG-uri pentru protectia animalelor sa ii sprijine pe posesorii de caini din mediul rural care nu isi vor putea permite costurile microciparii si sterilizarii.
Sursa: Pro TV
Etichete: animale, caine, amenzi, microcipare, maidanezi,
Dată publicare:
14-03-2014 16:30