O frumusete ascunsa a Bucurestiului va fi redata publicului dupa zeci de ani de abandon: gradina Casei Universitarilor
Intr-un oras sufocat de masini si betoane, o frumusete ascunsa a Bucurestiului, gradina Casei Universitarilor, va fi redata publicului dupa zeci de ani de abandon.
4.000 de metri patrati de spatiu verde vor fi transformati intr-o gradina urbana, in care oamenii vor putea sa planteze flori sau legume, dar si sa se bucure de concerte, yoga sau filme in aer liber.
Demersul face parte dintr-un proiect amplu, numit "Gradini Posibile", care isi propune sa redea bucurestenilor bucuria spatiilor verzi de altadata. Peste 400 de asemenea locuri, ascunse sau parasite, se afla in Capitala.
Bucurestiul ascunde surprize la tot pasul: superbe case pitite in spatele blocurilor comuniste ori gradini spectaculoase ale conacelor de altadata.
Alex Mexi, peisagist: "Bucurestiul a fost, de fapt, un targ care a evoluat sub forma unui sat sa zicem. Foarte cald pe timp de vara si atunci o gradina si atunci o gradina utilitara te ajuta foarte mult, in afara de faptul ca iti da de mancat iti da si umbra."
Din gradinile utilitare n-a mai ramas mai nimic. Au supravietuit doar marile gradini ale Capitalei. Cum ar fi cea a Casei Universitarilor, veche de 151 de ani. Cladirea a fost construita pe vremea lui Cuza, iar in a doua parte a secolului al 19-lea era vizitata chiar si de Regele Carol I.
Mai tarziu, comunistii au dat-o in folosinta profesorilor. In spatele cladirii se afla un spatiu verde urias cu una dintre cele mai vechi sere din Bucuresti. Pana acum 3 ani a mai existat o sera cu plante ornamentale.
Organizatorii festivalului Street Delivery, care se desfasoara in intervalul 9-11 iunie, au convins conducerea Universitatii Bucuresti sa cedeze acest spatiu bucurestenilor. Iar tinerii de la Calup, un proiect de regenerare urbana, au curatat gradina si au plantat flori si legume.
Cristian Neagoe, organizator Street Delivery: "Vrem sa facem un cinema in aer liber, sa o mobilam temporar in asa fel incat sa se poata organiza aici dezbateri, concerte, practic, sa transformam spatiul intr-un loc de intalnire si sa il reactivam practic."
Ordinul Arhitectilor militeaza pentru interzicerea masinilor in zona Icoanei si crearea unui arhipeleag verde.
Din pacate, prea putini stiu gradinile de poveste ale Bucurestiului de altadata. Ca cea din spatele Casei Storck, aflata langa bulevardul Lascar Catargiu. Aici au locuit unii dintre cei mai important artisti plastici ai Romaniei, sculptorul Frederic Storck si sotia sa, pictorita Cecilia Cutescu-Storck.
In centrul gradinii sta un salcam japonez plantat in urma cu 100 de ani chiar de Cecilia Cutescu Storck. copacul in sine este un simbol al vietii, cu ramurile ei intortocheate, iar pe timpul verii este adapostul perfect atunci cand vrei sa te ascunzi de soare.
Casa Filipescu - Cesianu, de pe Calea Victoriei, este un paradis verde in inima agitata a Bucurestiului.
Odata cu extinderea podului Mogosoaiei, adica actuala Calea Victoriei, in a doua parte a secolului 19, marii boieri ai Capitalei incep sa-si ridice in aceasta zona constructii rezidentiale, dar, pentru ca practic se aflau la marginea orasului, acestea au fost gandite drept resedinte de vara. Ssa se explica prezenta unor astfel de gradini ample pe Calea Victoriei, astazi o zona ultracentrala a Bucurestiului.
Tot pe Calea Victoriei sunt insa si spatii verzi uriase, abandonate, vanate de ani de zile de marii dezvoltatori imobiliari. Nu exista o legislatie care sa reglementeze situatia gradinilor, chiar daca ele curata aerul pe care il respiram.