FOTO. Cine sunt cele trei ”Tezaure umane vii” ale României: "Mulţumesc lui Dumnezeu pentru ce mi-a dat”

casa romaneasca, Romania, Rafila Moldovan
Agerpres

Trei doamne, deţinătoare ale titlului de "Tezaur uman viu", conferit de către Ministerul Culturii, prin Comisia de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial, au fost prezentate publicului, împreună cu creaţiile lor, în cadrul Nopţii Muzeelor.

 

Cele trei tezaure umane vii” sunt:

-► Rafila Moldovan, rapsod, poet şi meşter popular din Idicel Pădure

-► Margareta Nagy, meşter popular din Chendu

-► Maria Bucin Crişan, poet şi rapsod popular din Sânmihaiu de Pădure

Citește și
varza murata
Reţetă de varză murată: are puţine calorii şi multe vitamine

Acţiunea a fost organizată de Muzeul Judeţean Mureş, prin Secţia Etnografie şi Artă Populară, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, ocazie cu care cele trei au primit câte un Certificat de merit, pentru activitatea îndelungată desfăşurată cu devotament şi dăruire în slujba păstrării şi valorificării patrimoniului cultural tradiţional mureşean.

Unul dintre cei mai cunoscuţi rapsozi populari din judeţul Mureş, Rafila Moldovan, din satul Idicel de Pădure, este renumită pentru că şi-a transformat casa în muzeu, adunând în aceasta cele mai importante valori etnografice ale satului mureşean.

Rafila Moldovan, care, pe 19 octombrie, va împlini 84 de ani, a amenajat, împreună cu fiul ei, Mihai, în căsuţa mică din curte, un muzeu, în care a salvat o serie de lucruri care amintesc de viaţa satului de odinioară - porturi populare, obiecte de uz casnic şi gospodăresc, de la lăzi de zestre, la fiare de călcat care erau încălzite cu jar, până la obiecte folosite la dărăcitul lânii sau pentru pregătirea războiului de ţesut, până la capra tradiţională, cu care tinerii umblau cândva la colindat.

O parte dintre obiectele din căsuţa-muzeu i-au aparţinut mamei şi bunicii sale, pe altele le-a salvat înainte să fie arse de către oamenii din sat, unele i-au fost donate. Totodată, unele exponate le-a cumpărat.

"Eu mă simt aceeaşi persoană şi mulţumesc lui Dumnezeu că încă mai există tineri care respectă oamenii vârstnici. Pe mine m-a întârit prima dată imaginea războiului: eu l-am văzut, eu l-am suferit. Mulţumesc lui Dumnezeu că sunt încă persoane care se interesează de trecutul românilor şi vor să-l ducă mai departe. Nu cred că dumneavoastră sunteţi mai bucuroşi decât noi că ne aveţi printre dumneavoastră. Noi suntem foarte bucuroşi că vă interesaţi de oamenii care au trecut prin viaţă", a declarat Rafila Moldovan, potrivit Agerpres.

Maria Bucin Crişan, în vârstă de 82 de ani, din satul Sânmihai de Pădure, a scris peste 200 de poezii populare şi a susţinut numeroase cursuri practice pentru păstrarea tradiţiilor, fiind declarată "Tezaur uman viu" de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii, în anul 2021, la propunerea Muzeului de Etnografie "Anton Badea" din Reghin şi în urma susţinerii candidaturii sale de către mai multe instituţii de cultură şi culte din judeţul Mureş.

Femeia este recunoscută ca un adevărat păstrător şi promotor al tradiţiilor populare, ea fiind una dintre prezenţele active în cadrul activităţilor culturale şi este invitat permanent la activităţile Muzeului de Etnografie din Reghin, unde ţine cursuri şi demonstraţii de tors, de ţesut, de cusut şi, în special, de artă culinară tradiţională, fiind cea care cunoaşte toate obiceiurile în materie de gătit pentru fiecare sărbătoare din an.

"Mulţumesc lui Dumnezeu pentru ce mi-a dat, dacă un om are o înclinaţie spre ceva, nu e neapărat meritul omului pentru că Dumnezeu dă în mintea omului care este capabil de ceva să scoată acel ceva în evidenţă şi mă gândesc la un citat din Sfânta Evanghelie care spune că aprinzând lumânarea nu o pune sub obroc, o pune pe masă ca să lumineze încăperea întreagă. Şi, atunci, dacă am observat şi mi-au spus şi alţii, că nu eu mi-am dat calificativul, că în mine ar fi ceva bun, am gândit să dezvolt, să duc mai departe, să mai audă cineva, să vadă cineva, nu neapărat ca să mă ridice cineva în slăvi, dar aşa pentru generaţiile următoare care vor veni, poate că apucă un curaj", a spus Maria Bucin-Crişan din Sânmihaiu de Pădure.

Margareta Nagy din satul Chendu, comuna Bălăuşeri, are 73 de ani şi îşi petrece zilnic timpul cu împletitul pănuşilor de porumb, un meşteşug învăţat de la părinţii ei şi transmis de ea mai departe, către copii şi nepoţi, care o ajută să păstreze tradiţia.

Potrivit femeii, procedeul tehnic presupune, mai întâi, uscarea pănuşilor la soare, tratarea cu fum de sulf, pentru a le feri de mucegai, după care sunt înmuiate în apă, tăiate, răsucite şi împletite. După aceste proceduri, ea poate transforma în doar câteva minute o pănuşă de porumb într-un obiect de artă, lucrările ei ajungând în toată lumea.

"Când am primit titlul de Tezaur uman am fost foarte emoţionată şi am simţit o bucurie enormă. Sper să am sănătate pentru viitor să putem să facem lucruri deosebite", a mărturisit Margareta Nagy.

Meşteşugul împletiturilor din pănuşi a apărut în anii '40 ai secolului XX, în satul Dumitreni, la 3 kilometri de Chendu, fiind practicat de femei, în special iarna, în timpul şezătorilor, dar şi vara, când se adunau la porţi.

"Talentul de creatori, păstrători şi promotori ai culturii populare tradiţionale, valorizat în sânul comunităţilor din care provin şi apoi răspândit la diferite festivaluri, târguri sau evenimente culturale, ne onorează pe toţi mureşenii, deopotrivă, 'Tezaurele umane vii' fiind, de fapt, ambasadori ai etnoculturii şi identităţii noastre. Prin talentul lor, meşteşug, poezie sau cântec, ne amintim de o lume deja, în mare parte, pierdută, sau risipită în uitare", susţin organizatorii evenimentului. 

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Satele românești care au cucerit turiștii. Au sărbătorit Paștele cu tradiții autentice
Satele românești care au cucerit turiștii. Au sărbătorit Paștele cu tradiții autentice

Satele şi aşezările din Mărginimea Sibiului i-au cucerit definitiv pe oaspeţii care au ales să îşi petreacă Paştele într-un asemenea loc de poveste.

Reţetă de varză murată: are puţine calorii şi multe vitamine
Reţetă de varză murată: are puţine calorii şi multe vitamine

In Romania este o traditie sa pui varza la murat si sa te bucuri mai apoi de ea pe toata durata iernii, in special datorita gustului.

România, protecţie la nivel european pentru încă 14 produse cu tradiţie
România, protecţie la nivel european pentru încă 14 produse cu tradiţie

România ar putea obţine atestare şi protecţie la nivel european pentru încă 14 produse cu tradiţie. Printre acestea: cârnaţii de Pleşcoi, salata Deltaică de icre de ştiucă şi caşcavalul de Săveni.

Romania, te iubesc, 15 mai 2016. Traditie romaneasca, partea a III-a
Romania, te iubesc, 15 mai 2016. Traditie romaneasca, partea a III-a

Delicatesele romanesti n-au disparut cu totul, mai au o sansa, dar e in mana producatorilor care nu vor sau nu pot sa se uneasca pentru a-si proteja retetele cu adevarat traditionale.

Romania, te iubesc, 15 mai 2016. Traditie romaneasca, partea a II-a
Romania, te iubesc, 15 mai 2016. Traditie romaneasca, partea a II-a

Telemea de Sibiu,din lapte de oaie care paste in Braila, carnati de Plescoi facuti la Bucuresti. Multi fabricanti necinstiti s-au folosit de renumele unor bunatati ca sa faca profit.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.