Egalitate intre liceele bune si cele slabe. Scolile cu rezultate proaste nu vor mai fi sanctionate

Dată publicare: 26-01-2013 20:00
Dată actualizare: 29-01-2013 07:19


Performanta in scolile romane nu mai intereseaza pe nimeni. Altfel nu se explica de ce oficialii au decis sa nu mai sanctioneze scolile cu rezultate slabe prin reducerea numarului de elevi inscrisi in clasa a IX-a si, automat, a posturilor de profesori.

Prin urmare, banii vor fi dati in egala masura liceelor slabe si celor care fac performanta.

Doar in Bucuresti anul trecut 39 de licee teoretice si tehnologice au avut promovabilitate sub 15 % la examenul de bacalaureat. Legea educatiei le impunea scolilor cu rezultate slabe sa reduca numarul de elevi inscrisi in clasa a IX-a. Asta ar fi insemnat bani mai putini de la Ministerul Educatiei.

Pentru ca nu vor mai fi obligate sa reduca numarul de clase si pentru ca se aplica principiul "finantarea urmareste elevul", liceele cu rezultate slabe la examenul de bacalaureat vor primi bani de la Minister ca si pana acum. Asta pentru ca sumele se acorda in functie de numarul de elevi inscrisi, nu dupa criteriul performantei.

Reprezentantii Inspectoratului spun ca, in Bucuresti, masura este foarte buna.

Cel mai mare producator german de masini si liderul mondial semneaza “pactul” anti Mercedes si Audi

Toate aceste lucruri sunt posibile pentru ca fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a schimbat metodologia privind cifra de scolarizare.

In replica, fostul ministru Daniel Funeriu, cel care a decis sa penalizeze liceele cu rezultate slabe, spune ca masura ar fi facut diferenta intre scolile bune si cele slabe.

Cele mai multe licee unde rata de promovare la examenul de bacalaureat a fost 0% sunt in judetele Caras-Severin, Bistrita-Nasaud, Timis, Salaj, Maramures, Hunedoara, Dolj si Bacau.

In toata tara, 418 licee au avut promovabillitate sub 15 la suta la examenul de bacalaureat. Daca in fiecare dintre ele ar fi fost cu o clasa mai putin, economia era de 40 de milioane de lei, bani care ar fi mers catre liceele cu rezultate bune.

Citeste si:

Tarile in care merita sa-ti cheltuiesti banii. Cele mai bune destinatii de vacanta

Dispar banii lichizi. Prima tara din Europa care a introdus bancnotele vrea acum sa renunte la cash


VIDEO PROTVPLUS.RO