După 2 ani de pandemie, românii fac multe nunți. Unii s-au trezit invitați și la câte 10
După doi ani în care multe cupluri au amânat momentul căsătoriei din cauza restricțiilor sanitare, vara aceasta a adus o explozie de nunți. Iar unii români s-au trezit invitați și la câte zece.
Ce înseamnă asta? Adio, concediu.
Potrivit unei platforme online, la o nuntă darul din plic este - în medie - în cazul unui cuplu, de cel puțin 1.600 de lei. Nașii, pe de altă parte, dau pe puțin 4000 de lei. In fața acestui val de entuzism, Mitropolia Moldovei și Bucovinei va permite ca nunțile să se organizeze și în zilele de post.
Cu un teanc de invitații în mână, Gabriela Filip din Baia Mare numără nunțile la care urmeză să participe în această vară: ”Vor fi aproximativ 6 sau 7 de care știu sigur. ”
S-au adunat atât multe - spune ea - pentru că evenimentele de acest fel nu au fost permise în ultimii doi ani, așa ca au fost reprogramate.
Valul de nunți vine, însă, la pachet cu niște cheltuieli.
Gabriela Filip, invitată la nunți: ”Șapte mii, zece mii de lei.”
O sumă de care se apropie și Larisa, învitată, deocamdată, la 8 nunți - la care susține că va merge neapărat, pentru că și ea urmează să se mărite și n-ar vrea să se distreze singură.
Larisa, invitată la nuntă: „Am avut deja 3 anul acesta și mai urmează cel puțin cinci de care știm și ne așteptăm să avem și altele. Depășim suma de 2.000 de euro. Am avut noroc pentru că se putea și mai rău.”
Potrivit datelor disponibile pe platforma catdau.ro, nunțile îi costă cel mai mult pe nași.
În București, de pildă, darul oferit de ei ajunge la 4.000 de lei. Dacă nunta are loc - de pildă - în Oltenia, pun în plic puțin peste 3.000 de lei.
Un cuplu doar cu o relație de prietenie cu mirii oferă, în medie, la o nuntă în București - 2000 de lei. La fel în Banat și în Ardeal. Doar în Oltenia se dă mai puțin - 1.600 de lei.
Peste tot se păstrează regula că darul din plic se calculează și în funcție de meniul de la nuntă.
Claudia Loredana Pop, organizator nunți: ”Avem locații care cer meniul de la 250 de lei, dar ajung și la 600 de lei. Darul, cam așa ar trebui să calculeze lumea, minim de două ori jumate-trei, pentru că mai sunt și alte cheltuieli: mireasa trebuie să se îmbrace, mirele are nevoie de costum.”
Mitropolia Moldovei și Bucovinei anunță că anul acesta este de acord ca evenimentele de acest fel să aibă loc și în post.
Lucian Apopei, director comunicare Mitropolia Moldovei și Bucovinei: „În primă fază, tinerii sunt sfătuiți să amâne acest moment, să îl reprogrameze într-o zi care care nu este de post. Dacă acest lucru nu este posibil și vin cu argumente în acest sens ori au oferit un avans pe care îl pot pierde dacă reprogramează nunta, atunci se analizează fiecare dosar în parte și se acordă această dispensă.”
Călina Mihăilescu, viitoare mireasă: „Dacă amânam încă o dată, costurile vor fi mult mai mari: sală, foto video, altă rochie, alt costum invitați. Să pierzi si avansurile de la sală nu e nici asta plăcut.. sunt niște sume considerabile.”
Cele mai ieftine rămân nunțile care se țin la țară. Nu necesită cheltuială mare, pentru că multe se fac la căminul cultural, iar darul nu trece pentru o familie de 1.300 de lei.