Doi disidenti anticomunisti vor primi daune de cate 300.000 de euro


Ultimul update: Vineri 19 Octombrie 2012 13:08
Data publicarii: Joi 04 Decembrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Sociale
Vasile Paraschiv

Vasile Cosma si Vasile Paraschiv sunt mai bogati cu cate 300.000 de euro fiecare, derpt compenstaie pentru ororile suferite in temnitele comuniste.


Disidentul Vasile Paraschiv a castigat, miercuri, procesul deschis statului roman pentru torturile la care a fost suspus in perioada comunismului, Tribunalul Bucuresti acordandu-i despaguburi de 300.000 de euro.

Paraschiv a solicitat instantei despagubiri in valoare de un milion de euro. Decizia Tribunalului poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Muncitorul Vasile Paraschiv a fost in tinerete membru al PCR iar in octombrie 1968 a iesit din partid, intr-o perioada in care popularitatea lui Nicolae Ceausescu crescuse ca urmare a discursului legat de invadarea Cehoslovaciei de Uniunea Sovietica.

In urma cu o luna, dosarul privind crimele si abuzurile Securitatii, in care erau reclamati 67 de fosti activisti de partid, psihiatri si angajati ai Securitatii, Militiei si Procuraturii, a fost inchis de Parchetul instantei supreme, care a motivat ca a intervenit prescriptia faptelor.

Insitutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR) anuntat ca va ontesta solutia procurorului de neincepere a urmarii penale,  care a invocat prescriptia in cazul celor 67 de fosti activisti de partid, psihiatri si angajati ai Securitatii, Militiei si Procuraturii, reclamati de Vasile Paraschiv.

Fostul detinut politic Vasile Cosma a dat in judecata statul in 2003. Dupa cinci ani de sentinte nefavorabile, in iunie anul acesta, magistratii Tribunalului Timis au decis ca trebuie sa primeasca despagubiri de 100.000 de euro. Avocatul lui Cosma a facut insa recurs, iar Curtea de Apel Timisoara a triplat suma. Batranul spune ca va folosi o parte din bani pentru a se opera in China.


Sursa: Pro TV

Traian Basescu ureaza romanilor, de ziua lor,
Insuportabila usuratate a duplicitatii: cazul Milan Kundera
VIDEO PROTVPLUS.RO