Detectoarele de gaze ar putea fi obligatorii si la bloc. Cine decide daca trebuie sau nu sa vi le montati

Ultima actualizare: 12-06-2016 00:28
ibric pe aragaz

Chiar daca stati la bloc si nu aveti centrala proprie, s-ar putea sa fiti obligat sa va instalati detector de gaze. Exista insa anumite conditii.

Potrivit ANRE, este vorba despre „Normele tehnice pentru proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale”, in vigoare inca din 2009, care prevad ca in cazul in care „geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de constructie speciala (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel putin 2% metan (CH4 ) in aer, care actioneaza asupra robinetului de inchidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi.”

Si ISU a cerut, inca din 2010, „echiparea tuturor spatiilor unde se afla aparate de prepare a hranei cu detectoare automate de gaze, indiferent de grosimea si tipul geamului (securizat, tip Thermopan etc.) folosit in aceste incaperi, pentru realizarea unui nivel de securitate ridicat”.

Pentru nerespectarea acestor norme, amenzile merg de la 2.000 la 4.000 de lei. De asemenea, daca nu sunt indeplinite conditiile tehnice de functionare in siguranta a instalatiilor care folosesc gaze, firma care face verificarile sau reviziile tehnice poate opri gazele partial sau chiar total. Pe scurt, asta inseamna ca, daca aveti in locuinta orice aparat care consuma gaze – de pilda, aragaz -si care este amplasat intr-o incapere cu geam termopan sau pur si simplu gros, trebuie sa va instalati un detector cu electrovalva. Un asemenea dispozitiv poate costa si sub 100 de lei, dar trebuie sa luati in considerare si pretul instalarii - in jur de 300 de lei.

Insa ANRE precizeaza si ca „montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar in situatia in care operatorul economici autorizat ANRE constata, in urma verificarii sau a reviziei tehnice a instalatiei de utilizare, ca nu sunt indeplinite conditiile tehnice de functionare in siguranta a instalatiei de utilizare a gazelor naturale.” De asemenea, dat fiind ca legile nu se aplica retroactiv, daca instalatia de gaze a fost facuta inainte de 2004, cand au intrat in vigoare primele norme de acest fel, firma care face verificarea si/sau revizia instalatiei de gaze trebuie sa decida daca e nevoie de detector sau nu. Daca firma considera ca instalatia functioneaza in siguranta, fara probleme, nu trebuie sa va puneti detectoare.

Problemele constatate in acest caz pot fi de 2 tipuri: fie la instalatia de gaze comuna, caz in care toti clientii (locatarii bloculuI) trebuie sa-si puna detectoare; fie doar la instalatia unuia sau unei parti dintre locatari, caz in care doar acestia trebuie sa-si monteze astfel de detectoare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO