De Sfantul Gheorghe, romanii si-au antrenat stomacurile pentru Paste. Care sunt secretele unui gratar reusit
Vremea frumoasa si sabatoarea Sfantului Gheorghe i-a scos din case pe romani. La munte, onomasticile s-au tinut la iarba verde, in jurul gratarelor sfarainde.
Putini au tinut cont ca inca suntem in Postul Mare. Au incins fleicile si mititeii ba chiart au pregatit si miel, ca antrenament pentru Paste!
La Brasov, in locurile special amenajate pentru gratar, a fost ca la miting. Sarbatoritii zilei si-au scos la iarba verde prietenii ca sa-i cinsteasca. Gratarul nu este o treaba la indemana oricui. E nevoie de stiinta ca sa potrivesti lemnul si focul, sa fezandezi bine fleica si s-o stropesti apoi pentru fragezime.
“Secretul este sa pui dragoste si suflet. Restul nu mai conteaza!", spune Catalin. E mester in gratare si are chiar si o trusa de scule speciala de care nu se desparte niciodata. “Avem asa: protectie, manusa, de luat micul, de intors, de facut vant, aici, exact tot ce imi trebuie pentru o masa copioasa!
Micii, carnaciorii si ceafa inseamna lipsa de imaginatie pentru acest tanar. El foloseste gratarul pentru... tocanita de miel. Secretul preparatului sta in felul in care e pregatita carnea. “Fleicuta de miel macerata. Asa facem noi. Adica tinuta un pic in bait, doua trei zile, apoi o bagam la ceaunel. Punem oregano, ceapa, ardei gras, usturoi, piperas, sarica...”
Pentru duminica, vremea se anunta instabila la munte. Asa ca petrecaretii au ramas la iarba verde pana tarziu, ca sa epuizeze rezervele de bunatati si bautura.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, picnic, sfantul gheorghe, post, mici, gratare,
Dată publicare:
23-04-2016 17:09