De Paste, muresenii au fugarit Poganiciul, conform traditiei


Ultimul update: Luni 01 Octombrie 2012 18:34
Data publicarii: Luni 05 Aprilie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Traditiile de Paste se respecta in Ardeal cu sfintenie. Intr-un sat din Mures, oamenii au iesit dupa slujba de la biserica sa vada cum este fugarit Poganiciul.

Catolicii, in schimb, poarta din generatie in generatie impodobitul portilor. Feciorii merg la petit si le ofera fetelor crengute de brad cu care impodobesc poarta.

La SanMihai, in Mures, in prima zi de Paste, mai toata suflarea satului iese pe ulite pentru a asista la traditionala fugarire a Poganiciului. Protagonist este tanarul care a iesit primul la arat in acest an. Pe urmele sale pornesc, intr-o goana nebuna, ceilalti baieti din sat.

Daca reuseste sa scape de urmaritori, tanarul isi incheie cursa urcand in turnul bisericii, pentru a trage clopotele. Daca este prins, se alege cu o baie in parau, asa cum s-a intamplat, de altfel, in acest an.

Tot in Mures, traditia cere tinerilor din Peris si Gornesti, sa iasa la petit in ziua de Paste. Asa cum e obiceiul, ei impodobesc cu flori portile fetelor.

Fata care are mai multe flori la poarta, are, bineinteles cei mai multi admiratori. Tinerele ii vor cunoaste pe petitori abia cand baietii vor veni in vizita si, conform traditiei, vor fi rasplatiti cu dulciuri.

 

 

Romanii din Milano aproape ca au blocat orasul de Paste
Ajun de Paste, in flacari. Le-a luat foc cabana in timp ce mancau
Litoralul romanesc, pustiu de Paste: turistii au preferat Bulgaria
VIDEO PROTVPLUS.RO