Cum reactioneaza romanul in caz de alarma de inundatie sau cutremur: "Nu intri in panica". Sirenele, ignorate complet
Un amplu exercitiu de alarmare in caz de inundatii, desfasurat in tot judetul Braila, a demonstrat ca oamenii sunt mai degraba nepasatori in fata sirenelor.
Si-au vazut mai departe de treaba si au ignorat alerta, chiar daca putea fi vorba despre un dezastru.
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si Hidroelectrica au declansat sistemul de alerta ca sa-i pregateasca pe oameni pentru o eventuala evacuare in caz de pericol.
Sirena pornita de cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ii avertizeaza pe acesti oameni ca un baraj s-a rupt si localitatea lor va fi inundata. Dar semnalul sonor a trecut aproape neobservat.
Un tanar care isi bea cafeaua domol ne lamureste: "Nu intri in panica, sa fii pregatit in caz de ceva, de incendiu."
Inginer Ciprian Sarsaniuc, Sucursala Hidrocentrale Bistrita: "Am efectuat o alarma la dezastre, am simulat un caz de inundatii."
Primarul comunei Traian, una dintre localitatile in care a fost facuta verificarea alarmelor pentru dezastru, are si o explicatie.
Nicusor Abaseaca, primar comuna Traian, judetul Braila: "Oamenii au si fost luati prin surprindere. Depinde si de oameni, ce oameni ati intalnit. Ca sunt oameni si oameni."
Verificarea a fost facuta in 36 de puncte din judetul Braila in care sunt montate astfel de sirene.
Concluzia celor de la ISU Braila a fost ca, in cazul unui accident la constructiile hidrotehnice din aval de barajul Izvorul Muntelui, autoritatile locale si populatia din judetele Braila, Galati si Vrancea vor fi avertizate in timp util pentru evacuare.