Primarul Firea și ministrul Bodog, enervați de întrebările presei, la inaugurarea noului Spital ”Foișor”

Ultimul update: Joi 01 Martie 2018 13:51
Data publicarii: Luni 18 Decembrie 2017 15:30
Categorie: Social

Înconjurați de jurnaliști cu microfoane și camere de luat vederi, ministrul Sănătății Florian Bodog și primarul general Gabriela Firea au inaugurat cu mândrie spitalul Foișor din București.

În timp ce oficialii români se plimbau prin încăperile moderne ale unității medicale, jurnaliștii încercau să afle dacă există soluții concrete la problemele din sistemul de sănătate.

Întrebările s-au referit la strategia pentru reabilitarea spitalelor care sunt gata să se prăbușească sau ce se întâmplă cu clădirea nouă a spitalului Gomoiu ori de ce nu se fac transplanturi de plămâni la spitalul Sf. Maria

De altfel, noua clădire a Spitalulului Foişor a fost inaugurată luni, cu toate că sunt prea puţini medici şi asistente. Secţia de terapie intensivă, de pildă, va funcţiona pentru început cu jumătate din numărul necesar de asistente. 175 de milioane de lei au fost investiţi în construcţie şi aparatură.

De fiecare dată, ministrul sau primarul general erau iritați de întrebări - Firea spunând chiar că se simte hărțuită, după ce a fost întrebată de ce este nevoie de alocarea unor milioane de lei pentru amplasarea unor statui în București (detalii aici).

Ce se întâmplă cu noi? Când am uitat să mai fim oameni?

Nu vă interesează spitalul, vă interesează cu totul altceva, dar plângeți tot timpul că nu se fac investiții în spitale. Acum când veniți la o asemenea investiție ne întrebați cu totul altceva. Ăsta este respectul” - le-a spus reporterilor primarul general.

Discuțiile dintre primarul general Gabriela Firea și jurnaliști

Reporter: Doamna primar, ce se întâmplă cu clădirea nouă a spitalului Gomoiu? E tot un spital al Capitalei.
Gabriela Firea: S-a terminat construirea clădirii și acum se aduc echipamentele care vor fi finalizate ca și montaj maxim în luna martie. Sperăm ca la 1-8 martie să facem inaugurarea și la Gomoiu.

Reporter: Și în legătură cu transplantul de plămâni de la spitalul Sf. Maria? Când se va face sau ce mai lipsește de acolo?
Gabriela Firea: Decizia aparține echipei medicale, domnului doctor Copcă, atunci când vor fi pregătiți și vor avea și pacienți cu siguranță se va anunța și primul transplant de plămâni. Noi ne dorim să dotăm cât mai bine acest spital astfel încât să fie la standarde europene.

Reporter: Nu este suficent dotat?
Gabriela Firea: În acest moment este foarte dotat. După cum știți, pentru a se realiza un transplant trebuie în primul rând să ai și pacienți, trebuie să ai și toate condițiile.

Reporter: Există și pacienți, domnul manager a zis că domnul profesor (Igor Tudorachge, n.red.) a obținut acordul pentru 1 an..
Gabriela Firea: Eu sunt primarul general și trebuie să asigur funcționarea optimă a acestui spital. Mai departe este decizia managementului medical.

Reporter: Anul trecut spuneați că totul e în regulă, între timp s-a întâmplat ceva?
Gabriela Firea: Și acum totul este în regulă, dar decizia de a realiza aceste operații nu-i aparține primarului, ci echipei de medici, dar din punct de vedere al infrastructurii și al clădirii totul este conform standardelor, pentru că am investit foarte mult în spitale și nu am făcut economii în acest domeniu.

Noul spital Foișor

Noul Spital de Ortopedie, Traumatologie si TBC Osteoarticular Foișor, inaugurat pe 18 decembrie, ”oferă pacienților condiții ultramoderne de confort și siguranță”, spune Primăria Capitalei.

Este vorba de o investiție de 37 milioane euro doar în construcția clădirii și alte 12 milioane de euro în dotarea cu aparatură ultramodernă.

Noul spital Foișor este o construcție de 9.000 de mp, cu 6 etaje, 8 săli de operație, 119 paturi și dotări de ultima generație.

Totodată, în acest spital, normele de securitate și confort vor fi respectate în totalitate - ne asigură autoritățile: un salon are maximum 4 paturi, iar la parterul spitalului a fost amenajată o sală de kinetoterapie, unde pacienții vor putea face recuperarea medicală, precum și o secție de imagistică ultramodernă cu tomografie computerizată și radiologie.

Bodog încă nu a rezolvat grava criză de imunoglobulină. Bolnavii plătesc sume mari ca să trăiască

Bodog încă nu a rezolvat grava criză de imunoglobulină. Bolnavii plătesc sume mari ca să trăiască

protestatari in Piata Victoriei

Câțiva protestatari au stat în cap în fața sediului Guvernului, pentru premierul Dăncilă

Federaţia Sindicală Hipocrat, semnal de alarmă privind Legea salarizării: ”Au luat de la unii ca să dea altora”

Primul anger room din România. Clienţii pot sparge obiecte pentru sume cuprinse între 50 și 150 lei

Fără soluții pentru copiii care la 18 ani ies din centrele de plasament. ”Cei mai mulți intră în panică”

Două produse românești, pe cale de a fi protejate la nivel european

Proteste ale sindicaliștilor feroviari. Ceferiștii amenință cu greva generală

eleva scoala

Eleva din Mureș care a căzut de la etaj are nevoie de sânge. Riscă să rămână paralizată

Patriarhia Bulgară a donat României moaște ale Sf. Gheorghe

Obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Foc pe dealuri pentru a alunga spiritele rele

Adopțiile au crescut în ultimii 20 de ani, cu ajutorul asociației ”Hope and homes for children”

Ortodocşii îl sărbătoresc luni pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă

Chichița legislativă care le permite proprietarilor de clădiri cu reism seismic să nu le închidă