Cu cât sunt mai ieftine florile românești decât cele din import


Ultimul update: Sambata 29 Februarie 2020 09:59
Data publicarii: Sambata 29 Februarie 2020 09:55
Categorie: Stiri Sociale

Lună martie bate la ușă și vine cu flori pentru doamne și domnișoare.

Din păcate, multe dintre florile dăruite sunt aduse din străinătate. Dar se fac pași timizi la acest capitol și în serele din România, acolo unde la mare căutare sunt în aceste zile narcisele, zambilele și lalelele.

Florile românești au și un preț ispititor - cu 30 la sută mai mic față de anul trecut. Și nu puțini sunt cei care cumpără direct de la cultivatori.

Bărbat: "Aia e pentru soacra mea. E o mare iubitoare de flori.
Reporter: - Mergeţi pe mov?
Bărbat: "Mergem pe mov, să fiu sigur."

La câţiva kilometri de Sibiu, în această seră, mii de flori sunt pregătite să ajungă în Luna Mărţişorului la doamne şi domnişoare. Vedete sunt zambilele, într-o paletă largă de culori.

Nicoleta Vasile, florist: "Clientul tradiţional cumpăra în general zambila albă şi zambila albastră, ele având un miros mai puternic. Ceilalati clienţi prefera zambilele galbene, mai diferite de cele albastre. Anul acesta am venit cu un nou soi de zambile, cele portocalii, care ca şi achiziţie sunt duble."

Pentru că oferta să fie greu de refuzat, cultivatorii depun mult efort. După cum spun ei, matematica florilor presupune răbdare şi investiţii însemnate.

Dan Vasile, florist: "Lucram practic de anul trecut din noiembrie când se induce frigul pentru bulb. Şi ulterior le scoţi din frig şi le dai căldura pe zile, pe săptămâni în funcţie de nevoia fiecărei plante astfel încât să apară inflorescenţa fix acum înainte de 1 şi 8 martie."

Printre miile de flori colorate şi parfumate roiesc deja mulţi clienţi, dornici să cumpere direct din sere.

Cumpărător: "Avem de unde alege, sunt culori diversificate, un miros plăcut."

Client: "Zambilele, lalelele. Zambilele albastre, cele mov, cele roz sunt foarte frumoase. Narcisele sunt acum de sezon, ghiocei. Nu-i avem la sera, dar îi găsim prin pădure."

Preţurile sunt pentru toate buzunarele în sere. Preţul unei narcise, de pildă, este de aproximativ trei lei. Iar pentru trei lalele într-un mic ghiveci veţi da puţin peste cinci lei.

În 2018, România a importat flori în valoare de peste 130 de milione de euro. Olanda rămâne furnizorul principal pentru tzara noastră, urmată de Ungaria şi Italia.

VIDEO PROTVPLUS.RO