Craciun in Romania, cu produse traditionale... unguresti si bulgaresti

Ultima actualizare: 23-09-2012 05:35

Craciunul acesta numai romanesc nu o sa fie. Asa cum, pentru cei din vestul tarii, a devenit o regula sa cumpere bunatati de la unguri, tot sudul a fost asediat de marfa bulgareasca. Nici macar nu avem de ce sa trecem noi granita. Vin vecinii la noi!

Dulciurile, branzeturile si carnurile lor se gasesc deja in sute de magazine. Sunt proaspate, au aviz sanitar-veterinar si, cel mai important, sunt mai ieftine.

De la Ruse si pana in Berceni, cozonacii nici nu apuca sa se raceasca. Asa se face ca in fiecare zi se aduce marfa proaspata.

Ce i-a atras pe bulgari? Evident, mirosul banilor, dar si lipsa de formalitati. Pentru ca suntem colegi in Uniunea Europeana, afacerea nu este import-export, ci achizitie intracomunitara. Asadar, e nevoie doar de un aviz sanitar si de traducerea etichetei in limba romana.

In sudul tarii, placinta se cuibareste aproape exclusiv in foi bulgaresti pe care poti sa le umpli cu cinci feluri de branza, tot bulgareasca. Toate sunt cu 20% mai ieftine ca ale noastre.

Acum, si macelarii din Ruse testeaza terenul

Experienta porcului bulgaresc in Romania este destul de limitata. Abia acum doi ani, Comunitatea Europena a permis Bulgariei sa vanda si in alte tari, dupa o lunga perioada de interdictie datorata pericolului de pesta porcina. Astazi, au un oarecare avantaj, pentru ca la ei TVA-ul nu a crescut. Pe de alta parte, romanii sunt inca foarte atasati de porcul autohton.

La sunca, slanina, kaizer si toba, diferenta de pret este de cel mult 10%, insa economia e cam de 200 de lei la un cos de Craciun cu 10 kg de carne, trei cozonaci, patru bucati de branza, doua placinte si un platou cu mezeluri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO