Copiii au acum dreptul la mai multe tratamente dentare gratuite, dar nu are cine sa le faca. Nemultumirile stomatologilor


Ultimul update: Miercuri 24 August 2016 00:11
Data publicarii: Duminica 21 August 2016 19:34
Categorie: Stiri Sociale

Lista tratamentelor dentare gratuite pentru copii s-a marit, dar practic nu are cine sa le faca si, din cauza birocratiei, banii pentru ele se dau cu mare intarziere.

Medicii se plang ca prea putini specialisti lucreaza prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In Maramures, de exemplu, din peste 300 de stomatologi, nici macar 100 nu au contracte cu statul. La fel si in Bistrita.

Luna trecuta medicii stomatologi din intreaga tara au semnat contracte pentru a li se deconta controalele pentru copii. Tot atunci au fost introduse pe lista si servicii noi. Daca inainte un copil avea un consult gratuit pe an, acum are dreptul la doua. In Bistrita Nasaud, doar 35 de medici au semnat cu Casa de Asigurari, din 200.

Marius Pop, presedintele Colegiului Medicilor Stomatologi Bistrita-Nasaud: "Cinci ani am avut contract insa am renuntat, exista foarte multe acte care trebuie completate si un birocratism din asta dus la extrem."

Multi dintre ei sustin si ca sunt nevoiti sa plateasca tratamentele copiilor. Asta pentru ca, spun ei, nu ii pot trimite acasa fara sa le aline durerea.

Codruta Vlad, medic stomatolog: "Oamenii ar veni mult mai des, dar de obicei la noi pe usa scrie ca nu exista fonduri. Acum de exemplu avem un plafon de 1700. 1700 inseamna 2 proteze la pensionari pe luna si o diferenta cam de 7 plombe, obturatii."

O femeie are 67 de ani isi creste nepotul de 11 ani, dupa ce parintii lui s-au despartit. Din pensia de 550 de lei nu reuseste sa ii plateasca un tratament dentar.

Si in Maramures situatia este asemanatoare. Sunt 360 medici, din care doar 90 accepta servicii decontate de CNAS.

Dr. Viorica Titirca, presedinte Colegiul Medicilor Dentisti Maramures: "La suma primita daca sunt 93, suma se imparte la 93, astfel la birocratia care exista si stresul pe care il implica acest contract, nu merita."

In total, 24 de servicii sunt decontate. Pe langa consultatii, copiii au dreptul si la tratamentul unei carii, extractii sau repararea aparatului ortodontic.
 

Tags: dentist, copii,

VIDEO PROTVPLUS.RO