Cod portocaliu de inundatii pe mai multe rauri din tara

22-06-2010 00:00


avertizare inundatii

Hidrologii au instituit, marti, cod portocaliu pe rauri din judetele Cluj, Salaj, Satu Mare si Bihor, unde de marti dimineata pana miercuri dupa-amiaza se pot produce inundatii locale.

Potrivit avertizarii emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), codul portocaliu a fost instituit pe raurile din bazinele hidrografice Somesul Mic, in aval de statia Apahida si pe afluentii Nadas, Borsa, Gadalin, Lonea, respectiv pe afluentii de dreapta ai Somesului - Almas, Agrij, din judetul Cluj, Crasna, din judetele Salaj si Satu Mare, precum si pe cursul superior si afluentii Crisului Repede, din judetele Cluj si Bihor.

De asemenea, hidrologii au instituit cod galben pe cursul superior si afluentii Somesului Mic, pe Barcau, pe cursurile superioare ale Begai si Timisului, pe Barzava, Moravita, Caras, Nera, Motru, Gilort, pe Jiu in sectorul Filiasi-Racari, pe afluentii Oltului inferior, precum si pe afluentii din zona de deal si munte ai Argesului si Prahovei, care traverseaza judetele Cluj, Salaj, Bihor, Timis, Caras-Severin, Gorj, Mehedinti, Dolj, Valcea, Arges si, respectiv, Prahova.

Avertizarile cod portocaliu si galben au intrat in vigoare marti, la ora 10.00, si sunt valabile pana miercuri, la ora 16.00, pe raurile vizate putand sa se produca scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efect de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de inundatie si de atentie.

Hidrologii mentioneaza ca aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri. "Izolat, cresteri importante de debite sunt posibile si pe raurile din zonele de munte din celelalte bazine hidrografice", se mai arata in avertizara INHGA.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO