Cluj-Napoca devine oraș verde, cu 100 de milioane de euro, bani europeni. Autobuze autonome și străzi smart

×
Codul embed a fost copiat

Orașele din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu probleme de mediu, care pot crea riscuri pentru sănătatea și bunăstarea locuitorilor.

 

Primul oraș din România care aderă la Acordul privind Orașele Verzi este Cluj-Napoca, şi are în agendă mai multe proiecte de amploare.

Pentru următorii doi ani, autoritățile locale și-au stabilit obiective ambițioase, în special pentru a reduce poluarea, și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Acordul privind "oraşele verzi" este o mişcare a oraşelor europene, care se angajează să ocrotească mediul înconjurător. În premieră pentru ţara noastră, municipiul Cluj-Napoca a făcut un prim pas înainte: Strada Smart.

Citește și
Iglu
Consumație minimă de 300 de lei și cel mult 2 ore la masă. Regulile de la restaurantele din Cluj Napoca
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Ovidiu Câmpean, directorul Direcţiei de dezvoltare locală Primăria Cluj-Napoca:
„Încărcarea telefonului mobil cu USB, luminatul este cu tehnologie LED care poate fi controlată de pe telefonul mobil. Avem staţii de încărcare pentru biciclete şi trotinete electrice şi staţii de încărcare pt maşini electrice."

Autorităţile locale îşi propun ca în următorii doi ani fiecare cartier din oraş să aibă o stradă Smart.

Pe străzile din Cluj-Napoca urmează să circule şi autobuze fără şofer.

Iulia Perșa, purtător de cuvânt Primăria Cluj:
„Ne dorim să continuăm această politică de creştere a calităţii vieţii, prin realizarea unui transport ecologic. Chiar astăzi s-a lansat spre publicare licitaţia privind achiziţionarea a 14 autobuze autonome."

Autobuzele autonome, care au o capacitate de transport de 12 persoane, au fost introduse până acum în alte oraşe din Europa, ca Viena sau Paris. Preţul acestor autobuze va fi de 5.6 milioane de euro.

Lucrările pentru amenajarea noilor parcuri au început încă din luna ianuarie. Primăria Cluj-Napoca are în plan ca anul acesta să amenajeze peste 160 de hectare de spaţii verzi noi, iar alte 30 deja existente să fie extinse.

Mai mult, pentru reducerea poluării, urmează să fie instalate în oraş mai multe sisteme de purificare a aerului, sub forma unor panouri cu muşchi verzi.

În total, investiţiile care vor începe anul acesta în tehnologii regenerabile şi verzi, vor fi de peste 100 de milioane de euro , bani proveniţi şi din fonduri europene.

„Foarte frumos şi foarte interesant, un plus pentru populaţie pentru că avem nevoie de spaţii verzi" este de părere un locuitor al orașului.

Emil Boc, primar Cluj-Napoca:
„Direcţia este clară, ca oraşul să fie redat oamenilor şi mai puţin maşinilor, iar deplasarea să se realizeze cu o alternativă a maşinilor, metrou, tren metropolitan, transport în comun cu autobuze, să îţi facă plăcere să munceşti, să înveţi, să îţi întemeiezi o familie, să te distrezi şi din care să nu mai pleci."

Acordul privind Orașele Verzi a fost semnat şi de alte oraşe europene precum Braga, Lille, Oslo, Helsinki, Cesena şi Zaragoza. În decurs de doi ani, aceste oraşe îşi vor stabili ţintele, şi vor fi atent monitorizate de comisarii europeni.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Metroul din Cluj-Napoca s-a lovit de un
Metroul din Cluj-Napoca s-a lovit de un "bulgăre de sare". Zăcămintele pun în pericol traseul deja stabilit

Metroul din Cluj-Napoca se împiedică de nişte zăcăminte de sare, descoperite la mare adâncime, pe traseul stabilit. Deşi autorităţile locale cauta soluţii rapide, întreg proiectul ar putea fi amânat, cu încă 5 ani peste termenul iniţial.

Consumație minimă de 300 de lei și cel mult 2 ore la masă. Regulile de la restaurantele din Cluj Napoca
Consumație minimă de 300 de lei și cel mult 2 ore la masă. Regulile de la restaurantele din Cluj Napoca

Unele restaurante din Cluj Napoca, a căror activitate a fost grav afectată de pandemie, au început să impună clienților o consumație minimă și nu le permit să stea la masă mai mult de două ore, scrie Monitorul de Cluj.

Un zbor din Cluj Napoca spre Zanzibar a fost amânat după ce a înghețat apa din toaleta avionului
Un zbor din Cluj Napoca spre Zanzibar a fost amânat după ce a înghețat apa din toaleta avionului

Un zbor programat la Cluj Napoca pentru Zanzibar a fost amânat pentru că a înghețat apa din toaleta avionului, pasagerii fiind cazați la un hotel din oraș până la remedierea problemei.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.