Cercetatorii de la Buzau vor sa aduca in farfuriile romanilor noi tipuri de salata. De ce este bine sa mancam "iarba grasa"
In curand, in restaurantele noastre ar putea sa apara noi sortimente de salata. Cercetatorii de la Statiunea pentru Legumicultura din Buzau lucreaza la noi soiuri de busuioc special, cu aroma de lamaie sau trandafir.
Tot ei vor sa introduca in alimentatie si asa-zisa "iarba grasa" - o buruiana care creste peste tot, bogata in Omega 3 si vitamina C si foarte apreciata de straini.
"Iarba grasa" este o planta care la noi creste peste tot: in vii si livezi, pe malurile raurile si la margine de drum. Desi multi o considera o buruiana, specialistii de la Statiunea de Cercetare pentru Legumicultura din Buzau ii contrazic si spun ca este foarte gustoasa. Denumita "portulac" de occidentali, planta este nelipsita din bucatariile vegane.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Frunzele plantei sunt pline de vitamine si nutrienti. In plus, contin si multa apa iar din acest motiv cei care le consuma in verile toride, cum este si aceasta, sunt mai feriti de arsita - spun cercetatorii.
Costel Vanatoru, cercetator: "Se considera a fi singura planta cu frunze verzi ce contine acizi grasi de tip Omega 3. Aceasta planta contribuie la scaderea nivelului de zahar in sang. Are continut ridicat de vitamina C. Este o planta gust usor astringent, acrisor."
In serele statiunii de cercetare pentru legumicultura din Buzau se lucreaza si la ameliorarea unui soi de busuioc ale carui frunze mari sunt ideale pentru salata.
Cercetatorii din Buzau au in studiu si alte soiuri de busuioc pentru salata - cum ar fi cele cu gust de la lamaie sau trandafir.
Plantale pe care cercetatorii din Buzau le tin sub observatie s-au adaptat pana acum bine climei de la noi iar in 2-3 ani vor putea fi cultivate pe suprafete mari si folosite la salate. Nutritionistii ne recomanda sa consumam si frunze de sfecla, zmeura, capsuni, hrean sau morcovi, la fel de bogate in vitamine.