Cartierul de rromi unde 50% din populaţie e minoră, iar 60% dintre femei au ajuns mame înainte de 18 ani

Gârcini
www.bzb.ro

Rezultate surprinzătoare după un recensământ realizat într-unul din cele mai sărace cartiere din Brașov, Gârcini.

Primarul municipiului Săcele, județul Brașov, Virgil Popa, a prezentat marți rezultatele unui recensământ desfășurat pe parcursul a șase săptămâni, din casă în casă în cartierul Gârcini, considerat cea mai mare comunitate de rromi din țară.

Se pare că numărul total de locuitori din zonă este de 5.975, o valoare mai mică decât ceea ce se considera ca fiind populația cartierului, potrivit bzb.ro.

Printre datele surprinzătoare scoase la iveală de recensămănt se numără: media de vârstă în Gârcini este de 22 de ani, peste jumătate din cei care locuiesc în Gârcini, respectiv 52,2% sunt minori, cu vârste între 0 și 17 ani.

Peste 60% dintre femeile din acest cartier, care este considerat cea mai mare comunitate compactă de romi din ţară, au dat naştere unui copil înainte de vârsta de 18 ani.

Citește și
bataie pitesti
Cum au ajuns zeci de țigani să se bată sub ochii poliției în plină zi: "Au vrut să ia stăpânire pe oraş"
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

În ceea ce priveşte etnia, majoritatea localnicilor, 77,8%, s-au declarat români, doar 5,7% rromi, 15,6% ţigani şi un procent de 0,9% s-au declarat maghiari.

În conformitate cu aceleaşi date, mai bine de jumătate din populaţia cartierului, 52,2%, este minoră cu vârsta între 0 şi 17 ani, astfel că media de vârsta a cartierului este de doar 22 de ani. În schimb, doar o mică parte din populaţie are peste 60 de ani, 4,5%.

„În conformitate cu datele recensământului, 63,4% din naşteri au avut loc până la împlinirea vârstei de 18 ani, de aici rezultă practic şi media de vârstă de numai 22 de ani din acest cartier”, a explicat Virgil Popa. Chiar dacă sunt peste 2.500 de minori, marea majoritate are întemeiată o familie: 30,8% sunt căsătoriţi şi un procent tot de 30,8% din populaţie trăieşte în concubinaj.

În ceea ce priveşte veniturile, numai 17,3% au declarat că au un salariu lunar constant, iar aproximativ 45% nu au dat nici un răspuns în ceea ce priveşte venitul. Totuşi, după cum a susţinut primarul, în ultimii ani, numărul de beneficiari de ajutor social din acest cartier a scăzut de la peste 1.000 la puţin peste 200.

Recensământul a fost realizat cu fonduri europene, iar primarul susține că a fost făcut ca la carte, fiind realizat de o firmă specializată pe durata a o lună şi jumătate, din casă în casă, pe fiecare dintre cele 13 străzi mergând câte 10 operatori de sondaj. Primăria vrea să acceseze 7 milioane de euro de la UE pentru Gârcini.

”Sperăm că vom accesa acea sumă importană pentru comunitate, de 7 milioane de euro, care are 2 componente importante, de infrastructură şi educaţională. 70% din sumă vrem să o direcţionăm spre infrastructură, începând de la alimentarea cu energie electrică, la reţele de apă şi canalizare, iluminat public, dar şi o baie comunală, fără să jignim pe nimeni. Este un proiect care i-ar ajuta foarte mult. Vrem să facem şi un dispensar, dar şi o şcoală nouă, dar banii europeni nu ne vor ajunge, deoarece în conformitate cu studiul de fezabilitate costul e de 4 milioane de euro...” a spus primarul.
 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Scandal între polițiști și țigani, în Timișoara. Un hoț a fugit cu cătușele la mâini
Scandal între polițiști și țigani, în Timișoara. Un hoț a fugit cu cătușele la mâini

O femeie în vârstă de 41 de ani din Timişoara a fost reţinută pentru ultraj după ce a îmbrâncit un poliţist şi l-a ajutat să scape pe bărbatul suspectat de mai multe furturi şi care a reuşit să fugă, joi, după ce a fost încătuşat.

Cum au ajuns zeci de țigani să se bată sub ochii poliției în plină zi:
Cum au ajuns zeci de țigani să se bată sub ochii poliției în plină zi: "Au vrut să ia stăpânire pe oraş"

A fost stare de alertă în zona Piteştiului, unde două clanuri de ţigani s-au bătut în plină stradă cu săbii, topoare şi bate.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă
Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă

Economia chineză a avut un început de an mai puternic decât s-au așteptat analiștii, chiar dacă criza din sectorul imobiliar s-a adâncit.