Inceput de 2010: carnea mai scumpa cu 20%, benzina cu 8%, tigarile cu 14%
Lista scumpirilor aduse de 2010 este ceva mai lunga pentru ca romanii au gasit in magazine etichete cu sume mai mari la carnea de pui, ori la anumite bauturi alcoolice. Producatorii nu isi asuma cresterile si dau vina pe reprezentantii magazinelor.
Scumpirile de la inceputul acestui an sunt puse pe seama calcularii accizei la un curs cu 14% mai mare. Totusi majoritatea produselor scoase la vanzare in aceste zile fac parte din stocul de anul trecut.
De aceea producatorii spun ca retailerii nu au nici un motiv sa majoreze preturile, deocamdata. Scumpirile ar putea reaprinde un razboi mai vechi intre producatori si Supermarketuri pe seama taxelor pe care producatorii sunt nevoiti sa le plateasca pentru a vinde in marile magazine.
Astfel carnea de pui ajungea in lanturile de supermarketuri la 17 lei kilogramul, in conditiile in care producatorii spun ca pieptul de pui nu depasea 14 lei inainte de Craciun.
Alte scumpiri
Un litru de carburanti costa 4,2 lei si poate ajunge si la 4,9 lei, iar pentru un pachet de tigari o sa scoatem din buzunar si 11 lei. Inclusiv pretul carnii se poate majora cu aproximativ 2 lei pentru un kilogram.
Se ieftinesc produsele de lux. Asa ca, cine mai are resurse, poate sa isi ia un iaht la pret redus.
Blanurile, bijuteriile, iachturile sau cafeaua de pilda, vor costa mai putin, pentru ca la unele produse acciza a fost eliminata sau redusa la 50 %.
Aproape 4 miliarde de euro si-a propus statul sa incaseze din accize in 2009. Cea mai mare parte a veniturilor la bugetul de stat o genereaza Taxa pe Valoare Adaugata.