Antreprenorii români, loviți în plin de OUG 114, anunță scumpiri în lanț

Dată publicare: 05-02-2019 18:03
Dată actualizare: 05-02-2019 19:44


Urmează scumpiri de produse după ce costurile companiilor româneşti au crescut cu 10-20 de procente. Iată anunţul făcut marţi de antreprenorii români, care susţin că Ordonanţa 114, dată de guvern la finalul anului trecut, îi loveşte din plin.

Patronii vorbesc despre faptul că şi-au amânat investiţiile programate şi că îşi refac bugetele, după ce tarifele pentru chirii, energia, internet şi transporturi s-au majorat, de la o lună la alta.

A trecut o lună şi jumătate de când Guvernul a aprobat Ordonanţa 114, care a introdus taxe în domeniul bancar şi le-a mărit pe cele din energie şi telecomunicaţii. Atunci, oficialii spuneau că măsurile vor ajuta companiile româneşti. Din contră, spun organizaţiile de afaceri de la noi.

Dragoş Petrescu, preşedintele HORA: "Suntem foarte îngrijoraţi. Această ordonanţă va avea impact asupra modului în care noi, întreprinzătorii români, ne finanţăm costul cu finanţarea va creşte şi nu numai investiţii ci la activitatea de zi cu zi, comisioanele bancare orice costuri legate de banca vor fi mai mari pentru întreprinzătorii romani. Doi, costurile cu energia - deja înregistrăm creşteri de 15%, ne aşteptam la încă 15-20%."

Dragoş Roşca, preşedinte RBL: "Companiile au reînceput să îşi analizeze partea de buget în loc să ne vedem de business la început de an să turăm motoarele, ne-am retras şi aşteptăm să vedem ce se întâmplă, evident punând pe hold investiţii, evident cu impact negativ".

Veştile vin după doi ani buni pentru firme, ani în care creşterea consumului a adus profituri importante. În 2018 volumul cifrei de afaceri din comerţ a încetinit la jumătate faţă de 2017, după ce am avut o inflaţie record pentru ultimii 5 ani, potrivit datelor anunţate azi de Institutul Naţional de Statistică. Iar patronii se pregătesc acum pentru noi scumpiri, dar şi pentru pierderi.

Dragoş Petrescu, preşedintele HORA: "Nu putem să creştem preţurile cu 10-15-20% pentru că românul nu este dispus să plătească pentru servicii sau produse costuri atât de mari. Inflaţia era de aşteptat să fie la 5%, probabil că va ajunge la 10-12% anul acesta."

Oamenii de afaceri spun că, dacă nu vor fi modificate, noile taxe vor afecta atât bugetele lor, dar şi economia în ansamblu.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO