Amenzi grele pentru parintii iresponsabili. Cum vor plati cei care isi trimit copiii la munca

02-10-2013 19:17


Legea pentru protectia copilului, intrata recent in vigoare, prevede pedepse mai aspre pentru parintii care-si chinuie pruncii, fie daca ii bat, ii lasa flamanzi sau ii trimit la cersit.

Pe langa dosar penal, presupune si amenzi mari. De pilda, mamele denaturate vor da 10.000 de lei, daca sunt prinse. Daca nu au bani, vor fi nevoite sa munceasca in folosul comunitatii.

La Iasi, doi baieti si o fetita, nu mai mari de 7 ani, au fost luati din familie de asistentii sociali pentru ca parintii ii maltratau zilnic. La spital, medicii au constatat ca toti trei au suferit crancen de foame si erau subdezvoltati. Fratiorii ii le-au povestit ca niciodata n-au purtat incaltaminte, nici macar iarna.

"Semnele de neglijenta se refera la gradul de igiena, la carentele alimentare severe si nu in ultimul rand la carenta sau retardul de dezvoltare neuropsihica" a spus Catalina Ionescu, purtator de cuvant la Spitalul de Copii Sfanta Maria Iasi.

Asistentii sociali au propus decaderea din drepturi a parintilor.

Localnica: "Asteapta pomana, sa le dea cineva alocatii, bani. Se duc prin carciumi si beau."

"Sunt prevazute amenzi pentru parintii care-si neglijeaza copiii cu sume cuprinse intre 500 si 10.000 de lei" sustine Tiberiu Bantas, purtator de cuvant al DGASPC Iasi.

Separat de dosarul penal, abuzul psihic sau fizic, inclusiv de natura sexuala, presupune o amenda de 5.000 de lei. Daca un copil este trimis la munca, sanctiunea este intre 500 si 1.000 de lei. Iar daca mama isi paraseste copilul in maternitate ori daca minorul este trimis la cersit, amenda este intre 2.500 - 5.000 de lei.

In ciuda acestei legi, parintii care isi neglijeaza copiii nu-si dau seama la ce pericol ii expun. Sunt convinsi ca.. isi fac datoria.

Acest barbat din judetul Iasi recunoaste ca nu le poate oferi celor trei copii mici ai sai decat o jumatate de litru de lapte pe zi. Cu toate acestea: "Eu nu imi dau copiii la stat. Eu ii intretin cum pot, cum am crescut la mama, asa ii cresc si eu" spune tatal.

Un element important in noua lege este si obligatia parintelui de a plati lunar o alocatie pentru copilul sau care a fost luat de stat. Altminteri, va face in fiecare luna cate 40 de ore de munca in folosul comunitatii pentru fiecare copil.

VIDEO PROTVPLUS.RO