Abandonati de doua ori. Copiii uitati in spitale nu pot fi operati in lipsa unor tutori legali

Ultima actualizare: 21-11-2012 07:01

Sunt 40.000 de copii abandonati in tara noastra - prima in Europa la numarul de abandonuri si multi dintre ei sunt cazuri disperate.

Mamele i-au uitat in spitale imediat dupa nastere, atunci cand aveau cea mai mare nevoie de ingrijire si foarte grav este ca in lipsa unor tutori legali, unii bebelusi nu pot fi supusi unor interventii chirurgicale care le-ar salva viata.

Daniel are un an si jumatate si s-a nascut cu o grava malformatie a inimii. Mama l-a abandonat la nastere si baietelul nu a parasit niciodata spitalul. Problema e ca sangele nu i se oxigeneaza si chiar si cativa pasi il obosesc teribil. Pielea ii se albastreste si in orice moment isi poate pierde cunostinta.

Culme e ca Daniel ar putea fi operat de cei mai buni medici de la noi din tara, iar Casa Nationala de Asigurari de sanatate ar deconta toate cheltuielile, dar e nevoie de acordul mamei, pentru aceasta procedura iar ea e de negasit.

Ca Daniel sunt multi alti copii in spitalele din Romania. 11 dintre ei sunt tinuti intr-o sectie de recuperare pediatrica a Spitalului Sf Maria din Iasi, desi nu au nicio afectiune care sa necesite spitalizarea. Ajunsi la varsta de un an si jumatate, mananca doar cu biberonul si nu stiu sa pronunte vreun cuvant. Pentru ei marea sansa ar fi sa induioseze pe cineva sa-i ia acasa.

De multe ori, angajatii din spitale sau voluntarii sunt primii care raspund novoilor acestor copii, pentru ca odata ce-i vad nu mai pot sa-i uite.

Numai anul trecut 1.500 de bebelusi au fost abandonati in spitale imediat dupa nastere.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO