Dr. A.S.Cercel: In Romania nu exista gripa "porcina"

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: A fost alerta joi si in Romania, cand s-a anuntat un caz suspect de gripa porcina la Arad. Este vorba despre un copil de nici doi ani, care a trecut cu familia in ultimele zile prin Spania, tara in care exista si suspiciuni si cazuri confirmate.

Parintii si-au dus copilul la cabinet pentru ca tusea si avea febra. Medicul de familie s-a temut sa nu fie cumva vorba despre periculosul virus.

Specialistii de la Directia de Sanatate Publica au recoltat probe de sange de la bebelus si le-au trimis la analize. Specialistii au infirmat insa posibilitatea ca bebelusul sa fi contactat virusul. Spun ca cel mic s-a imbolnavit acum 8 zile, in Portugalia, unde nu a fost semnalat niciun caz de gripa porcina.

Medicii se asteapta insa ca de acum inainte sa apara foarte multe alarme false. Multi dintre cei care sunt raciti vor ajunge la cabinete, ca sa fie siguri ca nu sufera de ceva mult mai grav.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca, deocamdata, nu avem niciun motiv sa ne temem. Cu toate acestea, in acest moment in farmacii nu mai exista niciun gram de medicament antiviral. Ministerul Sanatatii a preluat toate rezervele din farmacii si le-a distribuit noua spitale de boli infectioase din Bucuresti si din tara.

Citește și
Virus
Cazurile de gripa "porcina" confirmate sau suspecte la nivel international
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Prin urmare, trebuie sa retineti ca este important sa mergeti urgent la o sectie de boli infectioase la aparitia primelor semne de gripa. Aici o sa primiti ajutorul de care aveti nevoie.

In acelasi timp, oricat ar parea de banal, recomandarea numarul unu a Organizatiei Mondiale a Sanatatii ramane spalatul pe maini si pe fata cat mai des posibil.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Aurel Nechita, a declarat ca in Romania nu exista nicio suspiciune privind acest virus.

Toate acestea au fost confirmate si de Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" din Capitala, care a spus ca este preferabil ca toate persoanele care prezinta simptome de gripa ca "febra, alterarea starii generale, secretii la nivelul nasului, dureri articulare si musculare" sa se prezinte de urgenta la o sectie de boli infectioase.

Adrian Streinu Cercel a adaugat ca in momentul de fata in Romania nu exista necesitatea purtarii mastilor de protectie pentru ca nu exista cazuri de infectari, dar a atras atentia ca daca se va ajunge la o astfel de situatie, masca nu poate proteja 100%. Cu toate acestea, ea scade considerabil pericolul infectarii cu noul virus gripal.

Directorul Institutului de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" a tinut sa sublinieze ca acest virus este unul nou - de gripa umana - dar care imbraca gene de la virusul gripei porcine. Transmiterea virusului se face pe calea aerului, ca la orice gripa.

Acesta a confirmat ca in Romania exista medicamente care trateaza gripa si ca acestea vor fi distribuite spitalelor.

Invata cum sa previi imbolnavirea! Vezi aici si simptomele gripei "porcine"

Afla ce tratamente exista impotriva gripei "porcine"!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a impresionat fanii
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a impresionat fanii
Citește și...
Gripa
Gripa "porcina" face victime pe tot globul! Suntem la un pas de pandemie!

UPDATE: La exact o saptamana de cand s-a dat alarma, virusul gripei porcine continua sa se raspandeasca pe intreg globul. Este acum prezent in 14 tari, in ultimele ore fiind confirmate primele cazuri in Olanda, Danemarca, Elvetia si Hong Kong.

Cazurile de gripa
Cazurile de gripa "porcina" confirmate sau suspecte la nivel international

UPDATE: Virusul gripei porcine a contaminat 25.288 persoane din 73 de tari, provocand moartea a 139 de persoane, potrivit unui nou bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Ce este gripa
Ce este gripa "porcina" si cum apare la om?

Gripa "porcina"este o afectiune a aparatului respirator al porcilor care apare din cauza virusurilor gripali de tip A.

Recomandări
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă

Băile minerale Telega s-au format acum 500 de ani și sunt cunoscute pentru cel mai înalt grad de salinitate din țară. Institutul Balnear Francez le-a plasat pe locul doi în Europa și pe locul cinci în lume.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.