A luat 2,50 la limba romana, la BAC, dar poate deveni fara probleme asistenta medicala

Ultima actualizare: 06-11-2012 18:42

Dupa cel mai prost bacalaureat din istoria invatamantului, incepe cea mai aglomerata perioada pentru scolile postliceale. Sunt salvarea celor care n-au trecut examenul vietii - legea le permite sa inscrie la cursuri simplii absolventi de liceu.

Se anunta oncurenta apriga la institutiile care pregatesc asistenti medicali. De care avem mare nevoie, daca ne gandim ca in 3 ani au plecat in strainatate peste 12.000.

O asistenta se formeaza greu in ani de experienta, insa oricine poate profesa, daca termina o scoala postliceala sanitara 3 ani.

Unele postliceale inscriu si candidati fara diploma de bacalaureat. Acestia trebuie doar sa aduca o copie dupa foaia matricola dupa cele 12 clase si sa plateasca in Bucuresti, de exemplu, peste 2.000 de lei.

Totodata exista si institutii care inscriu asolventi fara bacalaureat, insa acestia au obligatia ca pe durata studiilor, sa isi ia examenul.

Georgiana a terminat clasa a XII-a la un liceu din Bucuresti si dupa ce a luat nota 2,50, la proba de Limba Romana, a aflat ca trebuie sa repete bacalaureatul. Pana atunci, a venit insotita de tata, pentru inscrieri, la o scoala postliceala sanitara.

Si Teodora completeaza fisa de inscriere la postliceala, dupa ce a luat 4.50 la matematica.

Conducerea ordinului asistentilor din Romania - cei care acorda drept de libera practica absolventilor de scoala postliceala sanitara - contesta inscrierea fara bacalaureat.

Rezultatele dezastruoase din sesiunea din iunie de la Bacalaureat au fost o oportunitate si pentru directorul unei fundatii, care conduce o postliceala privata. Dupa 4 ani in care n-a prea avut activitate, in cele doua clase deja sunt inscrisi 37 de absolventi de liceu fara bac.

Cu atestatul primit in urma studiilor postliceale se poate profesa ca functionar bancar, ghid, analist programator, cosmetician, bibliotecar, secretar, pedagog scolar, antrenor sau detectiv particular.

De altfel, sunt 109 specializari care nu depind de Bacalaureat, conform unei liste realizate de Ministerul Educatiei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO