Fetitele de clasa a IV-a, vaccinate impotriva cancerului de col uterin


Ultimul update: Duminica 04 Noiembrie 2012 04:50
Data publicarii: Miercuri 01 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Romania se afla pe primul loc in Europa la numarul de imbolnaviri. Cele peste 100.000 de fetite de clasa a IV-a vor fi imunizate.


Campania se adreseaza elevelor care au zece ani. E vorba de aproximativ 110.000 de fete, carora le vor fi administrate trei doze de vaccin in decurs de sase luni. Cel mai probabil, vaccinul va fi administrat in cabinetele scolare, numai ca, deocamdata, cei de la minister nu au precizat daca vaccinarea va fi sau nu obligatorie.

In plus, asa cum se intampla in alte tari, vaccinarea ar trebui facuta dupa ce parintii copilelor isi dau acordul in scris. Si asta, numai dupa ce sunt informati despre reactiile adverse si despre siguranta vaccinului. Unul dintre vaccinurile disponibile a stranit scandaluri - mai multe tinere din Germania, Austria si State au murit dupa administrarea lui.

In Romania, sunt autorizate doua vaccinuri impotriva cancerului de col uterin. Unul ofera protectie pentru patru tulpini ale virusului Human Papiloma, iar celalalt doar pentru doua, adica cele care provoaca maladia.

Pentru vaccinarea copilelor a fost deja alocata suma de 30 de milioane de dolari. Mai trebuie ca reprezentantii Ministerului sa cumpere vaccinurile si sa anunte care este serul ce va fi administrat.

Virusul HPV se transmite pe cale sexuala, prin orice tip de contact cu tegumentele genitale infectate (contact sexual vaginal, oral, anal, chiar si petting). Nu este nevoie neaparat de penetrare pentru a se transmite virusul. O alta cale de transmitere demonstrata, este cea verticala de la mama la fat.

Diagnosticare: Testul HPV trebuie facut atunci cand testul Papanicolau este anormal. El determina daca unul sau mai multe dintre tipurile de HPV cu risc cancerigen crescut a determinat modificarile testului Papanicolau.

Vaccinarea: Vaccinul HPV este recomandat fetelor si femeilor cu varste intre 9-26 ani in scopul prevenirii urmatoarelor boli cauzate de virusul Papiloma uman.

Se administreaza in total trei doze injectabile intramuscular a cate 0.5 ml fiecare, conform urmatoarei scheme: prima doza: la data stabilită de comun acord cu medicul, a doua doza: la doua luni dupa prima doza, a treia doza: la sase luni dupa prima doza.

Posibile efecte secundare ale vaccinului HPV:

- foarte frecvente (intalnite la mai mult de un caz la zece vaccinari): durere sau senzatie de disconfort la locul vaccinarii, roseata sau umflatura la locul injectiei, cefalee (durere de cap), dureri musculare, senzatie de oboseala

- frecvente (intalnite intre un caz la vaccinari si un caz la 100 vaccinari): simptome gastrointestinale: greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, prurit (mancarime), roseata, urticarie, dureri articulare, febra (peste 38 grade)

- rare (intalnite intre un caz la 100 vaccinari si un caz la 1000 vaccinari): infectii respiratorii: rinita, laringita, traheita, senzatie de ameteala, reactii la locul injectiei: nodul, amorteala, parestezie.

Incepe vaccinarea impotriva gripei!
10 mituri despre sex!
Hepatita, boala ascunsa in milioane de romani!
VIDEO PROTVPLUS.RO