O reţea de interlopi români trimitea sclave în Italia. Ce păţeau dacă nu se prostituau

×
Codul embed a fost copiat

Acţiune de amploare a poliţiştilor de la Crimă Organizată din Iaşi, ajutaţi de carabinierii din Bergamo.

După o serie de percheziţii făcute în Italia, anchetatorii au ajuns, pe firul apei, la Pașcani, şi încearcă să dea de urma unor indivizi bănuiţi de trafic de persoane. Până acum au arestat preventiv 8 bărbaţi.

Autorităţile române şi cele italiene au făcut 8 percheziţii la Paşcani, dar şi în 10 locuinţe de la periferia oraşului Bergamo.

Procurorii susţin că, din 2015, o reţea de proxeneţi ar fi exploatat sexual în Italia, peste 10 tinere aduse din România. Unele tinere erau iniţial şantajate sentimental, apoi bătute şi silite să se prostitueze.

Anul trecut, autorităţile române şi cele italiene au început colaborarea în acest caz şi deja sunt arestaţi șapte români şi un albanez, acuzaţi de trafic de persoane.

Citește și
ancheta politie
Un tată şi fii săi, arestaţi pentru că organizaseră o reţea de prostituţie pe un pod

La Bergamo, 6 tinere au fost salvate din mâna traficanţilor de persoane. Una dintre ele a avut şansa de a fi eliberată, la puţin timp după ce agresorii au adus-o în Italia.

Mai multe minore, victime ale traficanților

 

Potrivit unui comunicat de presă, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi au documentat activitatea infracţională a unui grup infracţional organizat. Gruparea era formată din cetăţeni români care a acţionat pe linia traficului de persoane şi de minori, respectiv exploatarea unor tinere minore şi majore, prin determinarea la practicarea prostituţiei, pe plan local în municipiul Paşcani, cât şi în Italia, localitatea Bergamo.

"În fapt, s-a reţinut că membrii grupului infracţional organizat au racolat în mod direct sau prin intermediul altor persoane, tinere minore şi majore pe care, sub pretextul unor relaţii de prietenie şi asigurarea unui loc de muncă stabil în Italia, le-a determinat să accepte să efectueze deplasări în localitatea Bergamo, Italia, unde erau preluate, le era îngrădită libertatea de mişcare şi de comunicare prin confiscarea actului de identitate şi a telefonului, prin constrângere psihică şi ameninţări cu acte de violenţă extremă (mutilări ale feţei), dar şi agresiuni de natură sexuală şi fizică, fiind determinate ulterior să practice prostituţia", se precizează în comunicatul de presă.

Potrivit documentului de presă, unele victime au fost determinate să practice prostituţia pe raza municipiului Paşcani, ulterior fiind transferate în localitatea Bergamo din Italia, unde s-a continuat şi se continuă exploatarea acestora la stradă.

"S-a reţinut faptul că victimele proveneau de regulă din mediul rural, majoritatea din municipiul Paşcani şi localităţile limitrofe, cu un nivel redus de educaţie, cu o situaţie familială şi materială precară, unele dintre acestea fiind instituţionalizate în centre de plasament. Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că grupul infracţional a acţionat începând cu anul 2008, ceea ce a permis consolidarea poziţiei liderilor pe plan local cât şi constituirea unei reţele solide specializată în racolarea, transport, cazarea şi exploatarea victimelor. Astfel, a rezultat că liderii grupării deţin supremaţia asupra unor segmente de stradă din zona Ghisalba şi Calcinate, la periferia oraşului Bergamo, unde victimele practică prostituţia, încasează zilnic taxa de "post" de la fiecare victimă în parte direct sau de la membrii grupării care deţin control asupra victimelor, aproximativ 100 - 150 euro pentru fiecare "post" ", se menţionează în comunicat.

Pentru efectuarea documentării activităţilor infracţionale, a fost încheiat un Acord cu privire la constituirea unei echipe comune de anchetă cu autorităţile judiciare din Italia, respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Brescia (Biroul districtual de luptă împotriva mafiei).

"În cadrul cercetărilor a rezultat faptul că, în perioada 2016 - 2019, unitatea de carabinieri din regiunea Bergamo a depistat şi legitimat un număr mai mare de tinere în timp ce practicau prostituţia la stradă, mare parte a acestora având domiciliul în municipiul Paşcani sau localităţile limitrofe. În cadrul operaţiunilor de supraveghere, desfăşurate de către autorităţile judiciare italiene, a rezultat faptul că liderul grupării coordonează din Italia şi o afacere în Iaşi - Paşcani prin care realizează acte de cămătărie şi investeşte sume de bani, presupuse a proveni din afaceri ilegale desfăşurate pe teritoriul statului italian, prin achiziţionarea de imobile şi terenuri în România. Raportat la activitatea infracţională desfăşurată de către liderul grupului a rezultat faptul că acesta intermediază asigurarea cazării victimelor în apartamentele închiriate, deţine controlul asupra celorlalţi membri ai grupării, îi coordonează şi îi menţine într-o stare de dependenţă, prin furnizarea contra cost de droguri, autoturisme, închirierea unor locuinţe, pentru care aceştia achită sume mari de bani proveniţi din actele de prostituţie ale victimelor", se menţionează în comunicatul de presă.

În urma acţiunii, 5 victime aflate în Italia au fost salvate din mâna traficanţilor şi a fost prevenită exploatarea unei tinere recrutate şi transportate deja în Bergamo.Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate pe teritoriul Italiei, au fost arestate 7 persoane, dintre care 6 cetăţeni români şi un cetăţean albanez.

"La data de 04 iunie 2019, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatei F. M., pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane. La data de 05 iunie 2019, inculpata F.M. a fost prezentată Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar prin încheierea de şedinţă instanţa de judecată a admis cererea formulată de către procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi. Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust. Acţiunea din România a fost efectuată cu sprijinul carabinierilor din cadrul Comandamentului Regional al Carabinierilor din Bergamo, iar în Italia au participat ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, inculpata beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie", se menţionează în documentul de presă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citește și...
Ce făcea un interlop român în Irlanda de Nord, sub pretextul că livrează pizza
Ce făcea un interlop român în Irlanda de Nord, sub pretextul că livrează pizza

Anchetă complexă a poliţiei din Irlanda de Nord în cazul unui român stabilit în Belfast.

Un tată şi fii săi, arestaţi pentru că organizaseră o reţea de prostituţie pe un pod
Un tată şi fii săi, arestaţi pentru că organizaseră o reţea de prostituţie pe un pod

Doi fraţi, care împreună cu tatăl lor ar fi constituit un grup infracţional organizat şi ar fi recrutat şi plasat tinere pe pieţele de prostituţie din ţară şi din afara graniţelor, au fost arestaţi preventiv într-un dosar instrumentat de DIICOT.

Interlop român, extrădat în Franţa. Ce i-ar fi făcut unui bătrân care nu avea bani pe card
Interlop român, extrădat în Franţa. Ce i-ar fi făcut unui bătrân care nu avea bani pe card

La 9 luni după descoperirea unui cadavru în râul Garonne, autorităţile franceze suspectează de crimă un român.

Recomandări
Scandal de spionaj la NIS Petrol, sucursala Gazprom în România. Au loc percheziții DIICOT
Scandal de spionaj la NIS Petrol, sucursala Gazprom în România. Au loc percheziții DIICOT

Compania NIS Petrol se află în mijlocul unei anchete penale derulată de procurorii români, în care planează suspiciuni de spionaj în favoarea Gazprom.

Ligia Deca este noul ministru al Educației. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul
Ligia Deca este noul ministru al Educației. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul prin care o numește în funcția de membru al Guvernului pe Ligia Deca, ministrul Educației.    

Duma de Stat a Rusiei a aprobat anexarea celor patru regiuni ucrainene. Kremlinul vrea ''consultări'' privind frontierele
Duma de Stat a Rusiei a aprobat anexarea celor patru regiuni ucrainene. Kremlinul vrea ''consultări'' privind frontierele

Duma de Stat - camera inferioară a parlamentului Federaţiei Ruse - a ratificat luni anexarea abuzivă regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina, transmite Reuters.