Noi detalii despre bărbatul care și-a băgat o petardă în gură. Ce spune băiatul victimei

Ultima actualizare: 27-12-2019 16:04

Crăciunul a fost tragic pentru o familie din Iași. Un bărbat și-a găsit sfârșitul după ce, beat fiind, și-a pus în gură o petardă care a explodat.

Din cauza rănilor provocate, bărbatul a murit. Autoritățile avertizează încă o dată asupra riscurilor la care ne expunem dacă folosim materiale pirotehnice periculoase.

După o ceartă cu soţia, bărbatul a ameninţat că se sinucide şi s-a retras în camera lui.

În jurul orei 20:00, femeia şi copiii au auzit o bubuitură puternică şi au sărit să vadă ce s-a întâmplat.

Băiatul victimei: „A avut o petardă, a folosit-o când era singur, nici noi, nici medicii nu am avut ce face, să fie interzise, să nu se mai vândă."

Un echipaj de Ambulanţă a ajuns în cel mai scurt timp la familie.

Diana Cimpoesu, medic şef SMURD Iaşi: „Pacient accidentat după folosire petardă. Cavitatea bucală afectată, leziuni incompatibile cu viața.''

Poliţiştii atrag atenţia că în această perioadă se găsesc în pieţe tot felul de materiale pirotehnice nepermise de lege.

Polițist: „Reamintim că articolele pirotehnice tip petardă încadrate în tip P1, apărute pe piaţa românească, nu sunt destinate folosirii în scop de divertisment. ''

Aşadar, legea interzice folosirea de petarde, pocnitori ori ''rachete'', considerate foarte periculoase.

Într-un test făcut de poliţie şi pirotehnişti, cu o petardă şi o pulpă de pui, se vede cum, la o încărcătură de numai două grame de explozibil, se poate ajunge la arsuri.

Iar la 20 de grame de explozibil, la răni grave sau chiar mortale.

Astfel de steluţe de pom, fumigenele sau jerbele pentru tort sunt încadrate la categoria F1, adică cele permise de lege să le folosim.

Sunt cel mai puţin riscante şi produc puţin zgomot. În realitate, pe tarabe ajung o mulţime de articole pirotehnice neconforme, iar poliţiştii au capturat zilele acestea 10 tone de artificii cu etichete falsificate, pentru a părea mai puţin periculoase decât erau.

Petardele, artificiile şi alte materiale pirotehnice cu etichete pe care scrie F2, F3, F4, P1, P2, T1 ori T2 sunt periculoase şi pot fi manevrate doar de firme autorizate.

Asta pentru că produc zgomote puternice, degaja o cantitate mare de energie în momentul exploziei şi pot provoca uşor incendii.

Ca să vă asiguraţi că aţi cumpărat ce trebuie, citiţi în primul rând eticheta, care trebuie să conţină informaţii în limba romană.

Dacă folosiţi articole pirotehnice pe străzi, alei sau spaţii aglomerate, puteţi primi o amendă de până la 6 mii de lei.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO