Cazul cerbului care s-a ”împrietenit” cu un cal. Wild Bucovina susține că a fost ucis, Romsilva neagă

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Imagini care par să fi surprins prietenia dintre un cerb şi un cal au cucerit reţelele sociale. Dar povestea este una complicată.

Cerbul, aflat probabil în căutare de hrană, a ajuns într-o gospodărie din judeţul Suceava. Iniţial, cei doi aleargă şi lasă impresia că se joacă, pentru ca, în cele din urmă, oaspetele nepoftit şi gazda să se îndepărteze.

Despre continuarea poveștii, există două variante: organizația Wild Bucovina susține că a fost ucis și i s-au tăiat coarnele, Romsilva susține că sunt pure speculații.

Romsilva precizează că a urmărit exemplarul până când s-a întors în pădure și că faptul că ar fi fost omorât sunt doar speculații.

Totuși, Romsilva nu precizează ce s-ar fi întâmplat, totuși, cu cerbul găsit mort.

Comunicatul Romsilva

Urmare a informațiilor lansate în spațiul public referitoare la un presupus caz de braconaj în județul Suceava, după publicarea unui video cu un cerb pe conturile Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva din rețelele de socializare, facem următoarele precizări:

Este regretabil că o organizație lansează acuzații pe baza unor speculații, susținând că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva nu ar prezenta adevărul referitor la un film video postat pe rețelele de socializare. Colegii noștri de la Ocolul Silvic Breaza, Direcția Silvică Suceava, au surprins un exemplar de cerb în curtea unei persoane fizice, ulterior au monitorizat eliberarea acestuia până când cerbul respectiv a reintrat în pădure.

În fondurile cinegetice din zonă, gestionate de Romsilva sau alte entități juridice, sunt zeci de exemplare de cerb, afirmațiile organizației respective că exact acel exemplar de cerb ar fi fost braconat de persoane fizice din localitate sunt speculații.
Este extrem de grav dacă organizația respectivă deține informații sau dovezi despre un act de braconaj, infracțiune deosebit de gravă, și nu a sesizat organele de cercetare penală. Direcția Silvică Suceava nu a fost sesizată despre un caz de braconaj în zona respectivă.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva depune eforturi considerabile pentru monitorizarea faunei și prevenirea și eliminarea actelor de braconaj, prin patrule, înlăturarea dispozitivelor montate de braconieri, acțiuni de prindere a acestora și sesizarea organelor de cercetare penală.

Organizația Wild Bucovina susține că a fost omorât

Reprezentanţii unei organizaţii care militează pentru protecţia mediului susţin că, în realitate, cerbul ar fi încercat să se apere. Odată plecat înapoi în pădure, animalul a fost urmărit de câţiva localnici, spun martorii. Acolo ar fi fost omorât şi i s-ar fi tăiat coarnele.

"Suntem nevoiti sa intervenim pentru a clarifica situatia reala ce a fost in acest clip dar si ce a urmat dupa intrarea cerbului in padure. In primul rand cerbul a coborat din padure in livada acestei gospodari nu in curte cum a/ti scris in descrierea clipului. Din cauza gerului, a zapezii mari, a coborat in livada in cautarea hranei. Un observator al faunei salbatice vede limpede ca cerbul este alergat de calul jucaus, nu cerbul se joaca cu el. Este speriat de moarte dar este fara putere de a fugi imediat din calea omului. Pana aici a fost doar episodul 1 surprins pe video dar urmeaza partea a 2/a pe care probabil nu o stie si cel ce a filmat. Dupa ce a intrat cerbul in padure a fost urmarit si haituit de persoane din zona care l/au omorat si i/au taiat coarnele cu un bomfaier. Aceasta s/a intamplat la doar cateva sute de metrii de livada unde a fost filmat iar acest episod a fost vazut de vecinii din zona. Noi am primit aceste informatii de la ei, la cateva zile de la cele intamplate si am fost la fata locului unde am gasit cerbul braconat. Aceste imagini arata realitatea finalului intamplarii din acea zi in ultima saptamana a lunii februarie in satul Colacu, comuna Fundu Moldovei", este mesajul apărut pe pagina de Facebook Wild Bucovina.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO