„În lupta pentru supravieţuire, detaliile sunt esenţiale”. Aliat pentru lupta femeilor cu cancerul
Coaliţia pentru Sănătatea Femeii a lansat o campanie publică prin care îşi propune să convingă autorităţile să aducă un nou aliat femeilor care luptă cu un inamic tăcut, dar care prezintă un pericol mortal: cancerul.
Potrivit comunicatului de presă al organizației, de miercuri, prin intermediul campaniei „În lupta pentru supravieţuire detaliile sunt esenţiale. Fiecare pacientă cu cancer are dreptul la un diagnostic”, Coaliţia pentru Sănătatea Femeii îşi propune să atragă sprijinul necesar din partea autorităţilor române pentru promovarea unui sistem de compensare integrală la nivel naţional a testărilor moleculare şi genetice.
Alegeri 2024
09:24
Deputat USR, după ce Elena Lasconi a urcat pe locul 2: Facem apel către Marcel Ciolacu să îşi recunoască înfrângerea
09:19
Răsturnare de situație la REZULTATELE alegerilor prezidențiale 2024. Georgescu și Lasconi în turul 2 - parțiale
09:12
DW: Politicianul de extremă dreapta a caștigat alegerile prezidențiale din România
09:09
Călin Georgescu și Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidențiale 2024. Cei doi se confruntă pe 8 decembrie
Conform studiului Globocan 2018 cancerul de sân, de col uterin şi cel ovarian au o medie a incidenţei (ponderea lor în cadrul numărului total de cancere nou descoperite), de 38,44% faţă de media europeană de 32,86%. De asemenea, cele trei tipuri de cancer sunt responsabile pentru o treime din decesele provocate de cancer în cadrul femeilor din România, faţă de doar un sfert din totalul deceselor din cancer în cadrul femeilor de la nivel european.
„Cifrele statistice arată foarte clar urgenţa accelerării luptei împotriva cancerului de sân, a cancerului de col uterin şi a celui ovarian. Testările moleculare şi genetice reprezintă o soluţie recomandată de ghidul Societăţii Europene de Medicină Oncologică şi utilizată cu succes în practică la nivel internaţional şi european. Ele sunt prezente şi în România, dar nu sub forma unei decontări integrale la nivel naţional. Promovarea unor astfel de soluţii ar genera conform calculelor noastre, bazate pe cifre publice disponibile, costuri de câteva milioane de lei. Este un cost infim spunem noi, în raport cu beneficiile potenţiale. Avem nevoie acum de o conştientizare, pe cât mai multe paliere, a acestei schimbări în bine care poate fi obţinută extrem de uşor dacă va exista voinţa politică necesară”, consideră Mihaela Geoană, preşedinta Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii.
Pentru a reuşi să aducă acest subiect pe agenda autorităţilor relevante, Coaliţia pentru Sănătatea Femeii va derula o agendă public activă de susţinere a importanţei testărilor moleculare şi genetice în lupta împotriva cancerului de sân, de col uterin şi ovarian. Coaliţia pentru Sănătatea Femeii va iniţia un dialog activ cu factori de decizie politică şi instituţională, dar și cu alte asociaţii şi organizaţii care vor fi interesate de acest demers şi care vor dori să se alăture lui.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Coaliţia pentru Sănătatea Femeii
Dată publicare:
17-10-2018 17:06