Unde ne putem vaccina împotriva Covid-19. Guvernul anunță noi centre în locații accesibile

Dată publicare: 20-04-2021 14:17
Dată actualizare: 20-04-2021 14:56


Vaccinare

În ziua în care în România s-a înregistrat un nou record de decese provocate de Covid-19, Guvernul a anunțat că dorește să facă vaccinarea mai accesibilă prin deschiderea unor noi centre.

În prezent, românii se pot vaccina împotriva Covid-19 în centre special amenajate, iar programarea se face prin telefon sau online, pe platforma de vaccinare.

Până acum, în România au fost vaccinate 2.675.872 persoane, dintre care 1.631.109 au primit ambele doze de vaccin. În prezent, pe listele de așteptare mai sunt aproximativ 166.000 de persoane.

De la începutul pandemiei, în România au fost infectate cu Covid-19 1.034.003 persoane. Dintre acestea, 950.242 persoane s-au vindecat și 26.618 au murit.

Marți, prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat amenajarea unor noi centre de vaccinare, care vor fi disponibile în centre comerciale, centre drive-through sau chiar în cadrul companiilor, iar unele dintre acestea ar putea fi și non-stop.

Unde și când ne vom putea vaccina anti-Covid direct din mașină

 

Primul centru în care românii se vor putea vaccina direct din mașină a fost deja anunțat. Va fi amplasat în parcarea unui centru comercial din orașul Deva și va fi deschis, cel mai probabil, în data de 24 aprilie.

Mai multe centre de acest gen au fost anunțate de Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, în București și în alte orașe mari. În aceste centre, care ar trebui să fie date în folosință până la finalul lunii aprilie, vaccinarea se va face cu Pfizer.

Fiecare centru drive-through va avea câte patru echipe mobile de vaccinare. Asta înseamnă că într-o zi vor putea fi imunizate în total 400 de persoane. În aceste centre va fi distribuit doar serul de la Pfizer şi nu va fi nevoie de programare.

De asemenea, la Timișoara a fost deschis primul centru de vaccinare împotriva Covid-19 non-stop. Centrul a fost gândit cu patru fluxuri pe zi şi pe noapte, astfel încât capacitatea de vaccinare în 24 de ore să fie de 480 de persoane. Aici, imunizarea se face doar cu vaccinul Pfizer.

Cum te poți vaccina cu AstraZeneca fără programare

 

Începând din data de 16 aprilie, românii se pot vaccina cu serul produs de AstraZeneca oricând, fără programare.

Tot ce trebuie să faci este să verifici pe harta interactivă centrele care au locuri disponibile și să te prezinți la vaccinare.

„Prezentaţi-vă la centrul de vaccinare în care sunt locuri disponibile cu un document de identitate. Vaccinarea se va realiza în limita capacităţii de vaccinare a centrului. Asiguraţi-vă că nu aveţi simptome asociate Covid-19”, a transmis CNCAV.

Beneficiile vaccinării împotriva Covid-19

 

Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. Vaccinarea este un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei, scădea supraîncărcarea unităților sanitare, permițând, astfel, redeschiderea unităților sanitare pentru pacienții non-COVID. Astfel, vor fi create condițiile pentru redeschiderea activităților socio-economice și înlesnirea liberei circulații, conform Ro Vaccinare.

Vaccinarea este importantă chiar și în cazul persoanelor care au fost deja infectate cu Covid-19. Studiile recente arată că anticorpii dobândiți după vindecare rămân în corp pentru o perioadă redusă de timp, iar vaccinul poate îmbunătăți astfel șansele să nu apară reinfectarea.

Vaccinarea este gratuită, dar nu și obligatorie. Cu toate acestea, țările în care cetățenii au fost de acord să se vaccineze în număr mare au reușit să renunțe deja la o parte dintre măsurile restrictive.

Astfel, locuitorii din Israel nu mai trebuie să poarte mască de protecţie în aer liber. Datorită unei ample campanii de vaccinare, numărul de noi cazuri înregistrate a scăzut semnificativ. Numărul persoanelor care suferă în prezent de o formă severă de COVID-19 este de circa 200. La sfârşitul lui ianuarie, numărul era de circa 1.200.

Aproximativ 5,3 milioane din cele nouă milioane de locuitori ai Israelului au primit cel puţin o doză din vaccinul Pfizer/BioNTech. Aproape cinci milioane au primit ambele doze.

Ce eficiență au vaccinurile anti-Covid disponibile în România

 

Vaccinul împotriva Covid-19 produs de Pfizer are o eficiență de 90% împotriva îmbolnăvirii, conform unui comunicat emis recent de companie. De asemenea, 95,3% dintre persoanele vaccinate nu au dezvoltat forme grave de Covid-19.

În ceea ce privește vaccinul Moderna, eficiența sa se situează tot la același nivel cu pfizer. Compania a anunțat că serul său este eficient 90% împotriva infectării cu Covid-19 şi 95% contra formelor severe ale bolii.

Eficiența vaccinului AstraZeneca a fost revizuită recent de la 79% la 76%. În cazul în care este administrat persoanelor de peste 65 de ani, eficiența crește la 85%.
 

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO