Studiu: Mâncatul în ritm lent poate scădea cu 42% riscul de obezitate

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 12 Februarie 2018 21:51
Categorie: Sanatate
carne pe gratar

Mâncatul în ritm lent, dar şi renunţarea la gustările de după cină şi evitarea meselor târzii ar putea fi cheia către prevenirea îngrăşării, sugerează un studiu recent, citat luni de Press Association, scrie Agerpres.

În cadrul cercetării publicată în jurnalul BMJ Open, experţii au analizat informaţii privind starea de sănătate a 60.000 de persoane cu diabet din Japonia, care au fost supuse unor consultaţii regulate între anii 2008 şi 2013.

Participanţii au fost întrebaţi despre viteza cu care obişnuiesc să mănânce - rapid, normal sau lent - şi despre alte obiceiuri care ţin de stilul de viaţă, precum luarea cinei cu două ore înainte de culcare, obiceiul de a consuma diverse gustări după cină sau săritul peste micul dejun.

Greutatea corporală a acestora a fost evaluată pe baza valorii obţinută în urma calculării indexului de masă corporală (IMC) şi a circumferinţei taliei.

În cadrul studiului, obezitatea a fost definită de un IMC de peste 25 - în Marea Britanie o persoană este considerată supraponderală dacă are un IMC de peste 25 şi obeză dacă valoarea depăşeşte 30.

La începutul studiului, 22.070 dintre participanţi înfulecau, 33.455 consumau hrana cu o viteză normală, iar 4.192 de persoane au declarat că mănâncă în ritm lent.

Pe parcursul acestui studiu, puţin peste jumătate dintre subiecţi şi-au schimbat viteza cu care obişnuiau să mestece.

După ce au luat în considerare factorii care puteau influenţa rezultatele, oamenii de ştiinţă japonezi au descoperit că în comparaţie cu persoanele care înfulecau, cele care mâncau cu viteză normală aveau un risc cu 29% mai mic de a deveni obeze, iar în cazul celor care consumau hrana în ritm lent riscul de obezitate observat a fost cu 42% mai mic.

În plus, în comparaţie cu persoanele care obişnuiau să înfulece, cele care mâncau în ritm normal şi lent au manifestat o reducere a circumferinţei taliei cu 0,21 centimetri şi respectiv 0,41 centimetri, se mai arată în studiu.

Obiceiurile de a consuma gustări după ultima masă principală şi luarea cinei cu mai puţin de două ore înainte de culcare, practicate de trei sau mai multe ori pe săptămână, au fost asociate cu un risc mai mare de supraponderalitate.

Însă, acest efect nu a fost observat şi în cazul săritului peste micul dejun.

''Schimbările în ceea ce priveşte obiceiurile alimentare pot afecta obezitatea, IMC şi circumferinţa taliei. Intervenţiile având ca ţintă reducerea vitezei cu care se ia masa pot fi eficiente pentru prevenirea obezităţii şi scăderea riscurilor de sănătate asociate'', au concluzionat autorii cercetării. Însă, aceştia au atras atenţia că persoanele care au participat la acest studiu erau ''indivizi destul de conştienţi privind sănătatea'' şi au participat în mod voluntar la consultaţii, astfel încât descoperirile ''ar putea avea aplicabilitate limitată în cazul persoanelor mai puţin conştiente în ceea ce priveşte sănătatea''.

carne pe gratar Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Cum trebuie să procedăm, dacă vrem să slăbim echilibrat
Cum trebuie să procedăm, dacă vrem să slăbim echilibrat
Pauza alimentară, singura cură de care aveţi nevoie după un Crăciun încărcat
Pauza alimentară, singura cură de care aveţi nevoie după un Crăciun încărcat
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANII AU TALENT
Andi Moisescu și Florin Calinescu – pregătiți de un nou sezon Românii au Talent

01:21
LA MARUTA
Cui îi spune Cleopatra Stratan "Adio"
Cleopatra Stratan are o nouă piesă. Cum sună "Adio"

07:09
LA MARUTA
Lidia Buble, despre nunta din Maldive
Cum se petrece ritualul nunții în Maldive

02:44
LA MARUTA
Dalida, povești din culisele "Las Fierbinți"
Ecaterina Ladin, actrița din serialul Las Fierbinți are planuri mari în 2019

08:33
LA MARUTA
Vloggerul Radu Constantin, amintiri apăsătoare
Problema cu care se confruntă o groază de tineri

10:25
LA MARUTA
Marian Drăgulescu, întoarcere acasă. Ce l-am impresionat cel mai mult pe multiplul campion
Marian Drăgulescu a vizitat locul unde a copilărit

08:09
LA MARUTA
Angela Rusu, investiție de 600 000 de eur într-un salon de evenimente
Angela Rusu și-a deschis o afacere de familie și vrea să devină bunică

12:38
PROMO
La PRO CINEMA, pe 2 februarie, “Ziua cârtiţei” e toată ziua! Happy Groundhog Day!

00:39
PROMO
O familie de coşmar

00:49
LA MARUTA
Măruță a primit o pâine în trei culori
Viviana ne-a pregătit o rețetă de pâine în trei culori. Modul de preparare

05:05
vaccin, romania, spital, constanta, gripa,
Soluția rudelor pentru a intra în spitale deși e interzis din cauza gripei
Străinii vin în România pentru tratamente medicale care nu se fac la ei în ţară
Numărul românilor morți de gripă a ajuns la 34. Cine sunt ultimele cinci victime
Lista spitalelor care asigură urgențele în București, pe 24 ianuarie
Bilanțul deceselor din cauza gripei a ajuns la 34. Încă 2 persoane moarte, în Constanța
Gripa se răspândește rapid: 2 țări au declarat epidemie. Medic: ”Virusul, foarte puternic”
bebelusi
46 de copii, printre care și doi bebeluși, diagnosticați cu gripă în Sibiu
Trei noi decese provocate de gripă. Bilanțul morților a ajuns la 28
Diagnosticată cu gripă, o femeie a murit după ce a fost trimisă de 2 ori acasă: "Au ţinut-o 2 ore la spital"
25 de morți de gripă, iar ce e mai rău de abia urmează. Cum ne putem proteja
Șase copii de la o gradiniță din Buzău, confirmați cu virusul gripal
Încă cinci persoane au murit din cauza gripei. Numărul deceselor a ajuns la 25