Studiu: Mâncatul în ritm lent poate scădea cu 42% riscul de obezitate

Ultimul update: Luni 12 Februarie 2018 21:53
Data publicarii: Luni 12 Februarie 2018 21:51
Categorie: Sanatate
carne pe gratar

Mâncatul în ritm lent, dar şi renunţarea la gustările de după cină şi evitarea meselor târzii ar putea fi cheia către prevenirea îngrăşării, sugerează un studiu recent, citat luni de Press Association, scrie Agerpres.

În cadrul cercetării publicată în jurnalul BMJ Open, experţii au analizat informaţii privind starea de sănătate a 60.000 de persoane cu diabet din Japonia, care au fost supuse unor consultaţii regulate între anii 2008 şi 2013.

Participanţii au fost întrebaţi despre viteza cu care obişnuiesc să mănânce - rapid, normal sau lent - şi despre alte obiceiuri care ţin de stilul de viaţă, precum luarea cinei cu două ore înainte de culcare, obiceiul de a consuma diverse gustări după cină sau săritul peste micul dejun.

Greutatea corporală a acestora a fost evaluată pe baza valorii obţinută în urma calculării indexului de masă corporală (IMC) şi a circumferinţei taliei.

În cadrul studiului, obezitatea a fost definită de un IMC de peste 25 - în Marea Britanie o persoană este considerată supraponderală dacă are un IMC de peste 25 şi obeză dacă valoarea depăşeşte 30.

Pauza alimentară, singura cură de care aveţi nevoie după un Crăciun încărcat

La începutul studiului, 22.070 dintre participanţi înfulecau, 33.455 consumau hrana cu o viteză normală, iar 4.192 de persoane au declarat că mănâncă în ritm lent.

Pe parcursul acestui studiu, puţin peste jumătate dintre subiecţi şi-au schimbat viteza cu care obişnuiau să mestece.

După ce au luat în considerare factorii care puteau influenţa rezultatele, oamenii de ştiinţă japonezi au descoperit că în comparaţie cu persoanele care înfulecau, cele care mâncau cu viteză normală aveau un risc cu 29% mai mic de a deveni obeze, iar în cazul celor care consumau hrana în ritm lent riscul de obezitate observat a fost cu 42% mai mic.

În plus, în comparaţie cu persoanele care obişnuiau să înfulece, cele care mâncau în ritm normal şi lent au manifestat o reducere a circumferinţei taliei cu 0,21 centimetri şi respectiv 0,41 centimetri, se mai arată în studiu.

Obiceiurile de a consuma gustări după ultima masă principală şi luarea cinei cu mai puţin de două ore înainte de culcare, practicate de trei sau mai multe ori pe săptămână, au fost asociate cu un risc mai mare de supraponderalitate.

Însă, acest efect nu a fost observat şi în cazul săritului peste micul dejun.

''Schimbările în ceea ce priveşte obiceiurile alimentare pot afecta obezitatea, IMC şi circumferinţa taliei. Intervenţiile având ca ţintă reducerea vitezei cu care se ia masa pot fi eficiente pentru prevenirea obezităţii şi scăderea riscurilor de sănătate asociate'', au concluzionat autorii cercetării. Însă, aceştia au atras atenţia că persoanele care au participat la acest studiu erau ''indivizi destul de conştienţi privind sănătatea'' şi au participat în mod voluntar la consultaţii, astfel încât descoperirile ''ar putea avea aplicabilitate limitată în cazul persoanelor mai puţin conştiente în ceea ce priveşte sănătatea''.

carne pe gratar Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Cum trebuie să procedăm, dacă vrem să slăbim echilibrat

Cum trebuie să procedăm, dacă vrem să slăbim echilibrat

Pauza alimentară, singura cură de care aveţi nevoie după un Crăciun încărcat

Pauza alimentară, singura cură de care aveţi nevoie după un Crăciun încărcat

Pacienta cu Parkinson

11 ani de suferințe. Medicii au trimis-o la psihiatru, dar ea avea Parkinson

Salvați Copiii duce la Tîrgu Mureș aparatură de 95.000 de euro, pentru ca nou-născuții să fie ajutați să trăiască

Medicii privați pot da rețete compensate, bilete de trimitere și concedii medicale

O tânără din Olt a murit din cauza gripei, la scurt timp după ce a născut. Este a 129-a victimă

Pacienţii români, condamnaţi la moarte de birocraţie. Puțini își găsesc salvarea în străinătate

Ușa care te readuce în propria viață. 5 pași prin care poți învinge DEPRESIA

alimente cu grasimi trans

România ar trebui să interzică în 5 ani chipsurile, biscuiţii şi produsele fast-food

Spitalul Gomoiu, inaugurat după 5 ani de la începerea lucrărilor. Doar 3 secţii sunt gata

Sute de oameni nevoiași din Bihor, consultați gratuit de medici veniți din Cluj

Criză de sânge la un spital din Baia Mare. Sute de medici au mers să doneze ei

După 10 ani de chin, i-a fost transplantat un rinichi și poate avea o viață normală

Diagnostice false pentru un dispozitiv medical inutil. Prejudiciul ar fi de 10 milioane de lei