Spitalul Militar Bucureşti a inaugurat "cel mai performant centru de medicină nucleară din Europa"

Spitalul Militar Central “Dr. Carol Davila”

Spitalul Militar Central “Dr. Carol Davila” a inaugurat cel mai performant centru integrat de medicină nucleară din Europa în depistarea afecţiunilor oncologice, cardiovasculare şi neurologice la care va putea avea acces orice pacient asigurat.

Centrul integrat de medicină nucleară în depistarea afecţiunilor oncologice, cardiovasculare şi neurologice, la care vor avea acces toţi pacienţii asiguraţi, a fost inaugurat, miercuri, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila", în prezenţa ministrului Apărării, Mihai Fifor.

"Ce avem aici, în acest centru, reprezintă dotarea cea mai performantă la nivel european într-un astfel de spital", a declarat Fifor, precizând că valoarea proiectului este de aproximativ 4,5 milioane de euro, investiţie a MApN şi a Spitalului Militar.

El a arătat că Spitalul Militar Central este spital de rol 4 şi poate primi militari din ţările aliate.

Citește și
Raed Arafat
Raed Arafat denunţă o campanie anti-vaccinare din România. "Concepţia e diabolică"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Ne dorim ca în parteneriatul pe care îl avem şi cu SUA, dar şi ca ţară membră NATO să putem să deservim, dacă va fi nevoie, nevoile aliate pentru medicină militară. (...) Spitalul este un spital de rol 4, asta înseamnă că este ultimul tip de spital din lanţul de intervenţie medicală în cazul în care este necesar acest lucru. Spitalul Militar Central este unul dintre cele mai performante din ţară, atât ca echipă medicală, cât şi ca dotare, ca investiţii. (...) Investiţiile pe care le vom derula în perioada imediat următoare nu vor face nimic altceva decât să ridice standardul pentru a putea deservi nu doar pacienţii din sistemul medical militar, dar orice pacient care se află în suferinţă şi doreşte servicii de calitate", a afirmat ministrul Apărării.

Fifor a mai arătat că Ministerul pregăteşte un memorandum prin care solicită deblocarea de posturi pentru Armata Română, din care 250 de medici vor fi pentru Spitalul Militar Central pe diverse specialităţi.

Centrul integrat de medicină nucleară are două aparate importante, respectiv SPECT-CT şi PET-CT.

Comandantul Spitalului Militar, Florentina Ioniţă Radu, a afirmat că investigaţiile SPECT-CT sunt deja cuprinse în contractul-cadru cu Casa de asigurări.

"În ceea ce priveşte investigaţiile izotopice SPECT-CT, sunt deja în contractul-cadru (...), am obţinut toate avizele. Am obţinut în cel mai scurt timp avizele de la DSP şi de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, ceea ce este un lucru absolut deosebit. SPECT-CT este funcţional de mâine, investigaţiile izotopice sunt decontate de către Casă şi se adresează tuturor pacienţilor, care se pot programa la un număr care va fi afişat pe site (n.r. - site-ul spitalului). În ceea ce priveşte PET-CT-ul, adică depistarea afecţiunilor oncologice, în măsura în care Casa de Asigurări de Sănătate ne va include în program, ca aceste investigaţii să fie gratuite prin programul naţional al Casei. Centrul integrat este foarte important, pentru că întruneşte două capabilităţi: capabilitatea de investigaţie imagistică, adică de scintigrafie, dar care adaugă această tomografie computerizată, adică o imagine 3D, deci o acurateţe extraordinară a diagnosticului. Şi în acelaşi timp, avem şi această componentă de PET-CT, care este cea mai capabilă în acest moment", a explicat comandantul.

Ea a afirmat că SPECT-CT se adresează unei game largi de afecţiuni ale sistemului endocrin - tiroidă, paratiroidă, ale sistemului renal, ale sistemului cardiovascular.

Medicul militar a menţionat că în fiecare zi 15 pacienţi vor putea fi investigaţi cu PET-CT şi 30 cu SPECT-CT.

"Pentru PET-CT vor fi 15 pacienţi acum, până când vom primi aprobare de la Casă, şi dacă adresabilitatea este crescută, bineînţeles că vom creşte numărul pacienţilor, dar o să o luăm step by step. În ceea ce priveşte SPECT-CT, teoretic pot să fie - având în vedere că se lucrează şase ore, că avem substanţă radioactivă - până la 30 de pacienţi", a mai afirmat Florentina Ioniţă Radu.

Comandantul unităţii a precizat că medicii din cadrul centrului au experienţă cu respectivele aparate.

"Ei aveau experienţă anterioară, dar s-au perfecţionat pentru a lucra pe acest aparat, pentru că trainingul a fost inclus în costul aparatului. Noi vom putea funcţiona în momentul în care vom primi aprobarea de la CNAS pentru a fi incluşi în programul de depistare a afecţiunilor oncologice", a spus Ioniţă Radu.

În cadrul centrului vor lucra trei medici de medicină nucleară, doi de radiologie-imagistică medicală, un fizician medical, patru asistente plus personal tehnic.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Un medic rezident are nevoie de ajutor pentru a trăi: ”Îmi doresc să salvez vieţi”
Un medic rezident are nevoie de ajutor pentru a trăi: ”Îmi doresc să salvez vieţi”

Un medic rezident în medicină de familie a lansat un apel umanitar pentru strângerea sumei de 40.000 de euro, necesară unei intervenții la Spitalul AKH din Viena.

Raed Arafat denunţă o campanie anti-vaccinare din România.
Raed Arafat denunţă o campanie anti-vaccinare din România. "Concepţia e diabolică"

Secretarul de stat Raed Arafat spune că la Braşov, la Cluj şi Iaşi au apărut panouri publicitare cu mesaje împotriva vaccinării, care reprezintă "un atentat la sănătatea publică"

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.